Орбанівська спілка угорців України не задоволена навіть новим законом про меншини

Понеділок, 18 грудня 2023, 17:55

Партія угорців України КМКС із затримкою на півтора тижня розкритикувала оновлений закон про нацменшини, про який лідери угорських громад висловилися схвально.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідну заяву КМКС опублікували у п’ятницю.

У ній відзначають певні позитивні зміни у новому законі, ухваленому 8 грудня, але й заявили, що вважають їх недостатніми. 

Посли ЄС на Закарпатті дізнались, що угорська громада думає про закон про нацменшини

Реклама:

"Закон пов’язує можливість застосування мовних прав із концепцією "традиційного" проживання меншини, встановлюючи поріг 10%. Відтак меншина, яка становить меншу частку у населенні, тобто проживає розпорошено, практично не має мовних прав, що ще більше прискорює процес асиміляції", – зазначають у заяві. 

Спілка заявила також, що закон не дозволяє вільного використання національної символіки і не встановлює умов для представництва меншини. 

"Деякі положення закону дискримінаційні або за своїм характером декларативні і дають можливості для вільної інтерпретації. Трактування деяких положень залишається незрозумілим. Це підіймає подальші питання, передусім щодо права на використання рідної мови в освіті поряд з державною. 

Закон не врахував усі рекомендації Венеційської комісії, не гарантує права, гарантовані меншинам Конституцією та іншими міжнародними документами та не відновлює у повному обсязі ті права, які меншини мали раніше", – заявили в КМКС. 

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про нацменшини 8 грудня, його того ж дня підписав президент Володимир Зеленський.

Лідери угорських громад України позитивно оцінили новий закон.   

Міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску також привітала  ухвалення закону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: