Британію й Данію сполучив найдовший у світі електричний кабель

фото
П'ятниця, 29 грудня 2023, 18:44

До енергетичних систем Великої Британії та Данії у п’ятницю, 29 грудня, під’єднали 764-кілометровий підводний електричний кабель Viking Link, який вважається найдовшим у світі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BBC.

Кабель Viking Link – перший, що сполучає Британію з Данією. Його використовуватимуть для постачання дешевшої електроенергії, якої вистачить на 2,5 мільйона домогосподарств і яку виробляють данські вітрові електростанції.

Підстанція в Лінкольнширі, Англія, з якою сполучений Viking Link
Підстанція в Лінкольнширі, Англія, з якою сполучений Viking Link

Кабель прокладений від данської комуни Ваєн у Південній Ютландії, а в Британії виходитиме на берег приблизно за 170 кілометрів на північ від Лондона в Англії, переважна частина його розташована на дні Північного моря.

Реклама:

Звичайна пропускна спроможність кабелю становить 800 МВт, але за потреби може збільшуватись до 1400 МВт.

При цьому кабель може передавати електроенергію між двома країнами залежно від того, в який бік дме вітер. Наприклад, коли вітер дме із заходу, він спочатку потрапить до Англії, й тоді енергія може бути спрямована туди, де вітер дме слабше – тобто в Данію.

На Фарерах збудували перший у світі тунель з автомобільною розв'язкою на дні океану

Роботи над Viking Link розпочалися у 2019 році й тривали чотири роки, під час яких його прокладали на морському дні за допомогою спеціально побудованого корабля. Це вже шостий кабель, що з'єднує Британію з континентальною Європою.

Британський національний оператор електроенергії сподівається, що ці кабелі допоможуть Британії зменшити на близько 100 мільйонів тонн викиди вуглецю, а до 2030 року 90% енергії, імпортованої через її кабелі, буде надходити з джерел з нульовим рівнем викидів вуглекислого газу.

Нагадаємо, Північноатлантичний альянс у червні відкрив новий центр із захисту підводних трубопроводів і кабелів на тлі побоювань, що Росія може шпигувати за критичною підводною інфраструктурою західних країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: