Глава МЗС Латвії: Навіть якщо Україна звільнить свою територію, загроза Європі від РФ лишиться

Неділя, 31 грудня 2023, 17:17

Навіть якщо Україна звільнить усі завойовані території, військова загроза Європі з боку Росії збережеться.

Так вважає міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Каріньш підкреслив, що, незалежно від результату війни, Росія є і залишається загрозою для всієї Європи. На думку політика, щойно війна закінчиться, загроза почне зростати – Росія продовжить відновлювати свої збройні сили.

Міністр зазначив, що існування російського уряду засноване на імперіалістичних амбіціях.

Реклама:

"Уряд Росії не здатний підвищити добробут свого населення. Всі карти поставлені на пошук зовнішнього ворога і культивацію думки про те, що розпад СРСР був найбільшим злом. Тому необхідно повернути втрачені території з лишком. Сумно, що це не війна Кремля – це стало війною, підтримуваною росіянами. Росія просувається з імперіалістичною експансією і продовжує залишатися загрозою для Європи", – підкреслив міністр закордонних справ.

Каріньш припустив, що розмови про можливу поразку України або втрату її окремих територій і перемогу Росії покликані мотивувати західні країни та суспільства не допустити такого сценарію. За словами міністра закордонних справ, перемога в Україні в очах Кремля стала б підтвердженням, що його політика була правильною – можна напасти на сусідні країни й отримати вигоду від цього.

"Тому це неприпустимо. Це напад не тільки на Україну і Європу. Це напад на встановлений після Другої світової війни порядок, у якому ключову роль відіграє верховенство закону, а не сили", – сказав міністр закордонних справ.

Він розповів, що європейським країнам, які входять до складу НАТО, дедалі більше необхідно дбати про свою безпеку. Країни Балтії послідовно вкладаються у свою оборону і безпеку, і це полегшує роботу міністра закордонних справ і прем'єра в розмовах із партнерами про необхідність збільшення вкладень у безпеку.

Нагадаємо, президент Латвії Едгарс Рінкевичс вважає, що Москва може почати агресію проти країн східного флангу НАТО у майбутньому, якщо сприйме розв'язку у війні в Україні як свою перемогу.

Президент Чехії закликав Захід не послаблювати підтримку України, інакше наступний рік буде більш сприятливим для Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: