В Албанії дійшло до сутичок на похороні через ув’язненого мера-етнічного грека

Неділя, 31 грудня 2023, 19:21

В Албанії спалахнули сутички з поліцією на похороні бабусі етнічного грека Фреді Белері, обраного мером міста Хімара, але ув’язненого.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Ekathimerini.

Напруженість почалася, коли скорботні почали аплодувати і вигукувати ім'я Белері, коли його везли на кладовище в поліцейському фургоні під дуже суворою охороною.

Вона посилилася після того, як його випустили з машини лише на 10 хвилин під час поховання, коли він все ще був у наручниках, при цьому скорботні насміхалися над поліцейськими і вступали в сутички, намагаючись дістатися до обраного мера, перш ніж його знову посадили у фургон і відвезли назад до в'язниці.

Реклама:

Утримуваний під вартою за звинуваченням у фальсифікації результатів голосування після місцевих виборів у травні, Белері отримав шестигодинну відпустку, щоб відвідати похорон і поминки в будинку своєї бабусі після відспівування.

Албанія має статус країни-кандидата на вступ у ЄС з 2014 року, але на багато років застрягла у переговорному процесі через те, що її рух синхронізувати з Північною Македонією, яку "гальмували" вимоги Болгарії. 

Віднедавна Греція пригрозила блокувати наступні етапи переговорів Албанії через ув’язнення етнічного грека Фреді Белері, якого запідозрили в купівлі голосів перед місцевими виборами, що проходили у 2023 році.

Нагадаємо, у травні мером прибережного албанського міста Хімара попередньо обрали Діонісіоса Альфреда Белері – представника грецької меншини, якого незадовго до голосування затримали нібито за звинуваченням у підкупі виборців.

Міністерство закордонних справ Греції тоді зажадало негайного звільнення Белері, натякаючи, що ця справа може негативно вплинути на заявку Албанії на вступ до Європейського Союзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: