Музей у Нідерландах хоче повернути рештки мозазавра, вивезені до Франції понад 200 років тому

Середа, 6 грудня 2023, 21:45

Музей історії природи у Маастрихті (Нідерланди) хоче, щоби уряд офіційно звернувся до Парижа з вимогою повернути в країну рештки мозазавра – доісторичної рептилії, знайдені у ХVIII сторіччі та вивезені до Франції під час війни.

Про це повідомляє NOS, пише "Європейська правда". 

Йдеться про череп мозазавра, знайдений поблизу Маастрихта у ХVIII сторіччі. Після облоги міста у 1794 році французькі війська забрали його до Франції як трофей. Зараз череп зберігається у Національному природничому музеї у Парижі. 

NOS
NOS

Музей історії природи у Маастрихті хоче, щоб уряд офіційно звернувся до французького уряду щодо повернення пам’ятки.

Реклама:

Зараз у музеї виставлена пластикова копія черепа. У 2009 році оригінал привозили до Маастрихта з Парижа на кілька місяців, але французькі колеги категорично відкидають можливість його передачу до Нідерландів для постійної експозиції.

За словами палеонтолога Джона Ягта з маастрихтського музею, цю знахідку для палеонтології можна порівняти з віднайденням могили Тутанхамона для археології. "Вона змусила науковців 18-го сторіччя задуматися, чи могли види рослин і тварин зникнути через природні обставини. Усі рештки мозазаврів, які знаходили пізніше, порівнювали з екземпляром у Парижі", – зазначає він. 

Мозазавр – доісторична рептилія. Науковці вважають, що вони жили у морі, довжина тіла могла сягати 10 метрів. В районі Маастрихта у ХVIII сторіччі знайшли кілька таких екземплярів в крейдовому кар’єрі і саме за назвою річки Маас вид отримав свою назву. Вже після того рештки мозазаврів знаходили по всьому світу. 

Нагадаємо, між Британією та Грецією триває багаторічна суперечка щодо мармурів Парфенону, які зараз зберігаються у Британському музеї.

Детальніше про це – у статті Скульптури розбрату: як античний спадок розсварив лідерів Британії та Греції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: