Дослідження: Допомога Україні впала до найнижчого рівня з січня 2022 року

Четвер, 7 грудня 2023, 11:45

У серпні-жовтні 2023 року обсяг нової обіцяної допомоги для України з боку країн Заходу сягнув історичного мінімуму – він скоротився майже на 90% порівняно з аналогічним періодом 2022 року.

Як повідомляє "Європейська правда", про це свідчать результати дослідження, проведеного Кільським інститутом світової економіки.

За його даними, у період з серпня по жовтень 2023 року загальна вартість нових пакетів допомоги склала 2,11 млрд євро, що є найнижчим показником з січня 2022 року.

Найважливішою групою активних донорів є Німеччина, Фінляндія, Ірландія, Хорватія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Швеція і Швейцарія, а також Канада і Велика Британія.

Реклама:

США залишаються найбільшим донором військової допомоги із загальним обсягом 44 млрд євро. Однак Німеччина швидко наздоганяє їх з військовими зобов'язаннями на загальну суму понад 17 мільярдів євро.

Країни ЄС продовжують наздоганяти США за обсягом обіцяної військової допомоги і вже випереджають їх за цим показником.

 Із загальних 25 мільярдів євро, обіцяних на важке озброєння (січень 2022 – жовтень 2023 року), 43 відсотки припадає на США і 47 відсотків – на всі країни і інституції ЄС разом узяті.

Нагадаємо, напередодні законопроєкт про надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню не пройшов процедурне голосування в Сенаті США.

Для винесення законопроєкту на голосування він мав отримати хоча б 60 голосів зі 100. "За" проголосувало лише 49 сенаторів.

Перед цим міністр оборони Борис Пісторіус Німеччини вкотре відкинув звинувачення щодо недостатньої допомоги Україні, яка воює проти РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: