Польща схвалила будівництво 24 малих ядерних реакторів

Четвер, 7 грудня 2023, 18:17

Влада Польщі дала зелене світло на будівництво 24 нових малих модульних реакторів (ММР) – компактніших аналогів атомних електростанцій – на шести майданчиках у межах стратегії зі зменшення використання викопного палива.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на TVP.

Orlen Synthos Green Energy (OSGE), спільне підприємство між найбільшим польським нафтопереробним заводом Orlen та хімічною компанією Synthos, планує розгорнути перші в країні малі реактори до 2030 року.

"Польський уряд ухвалив принципове рішення й затвердив шість місць для розміщення 24 найсучасніших блоків GE Hitachi BWRX-300 в Польщі", – заявив генеральний директор OSGE Рафал Каспров у межах Конференції ООН з питань зміни клімату в Дубаї.

Реклама:
12 держав просять Єврокомісію підтримати встановлення малих ядерних реакторів у ЄС

Міністерство клімату й навколишнього середовища Польщі повідомило, що реактори будуть побудовані у Влоцлавеку, Стальовій Волі (центральна Польща), Ставах Моновських, Новій Гуті, Домброві Гурнічій (південна Польща) та Остроленці (північна Польща).

Польський уряд прагне прискорити відмову від вугілля й  планує розбудовувати інфраструктуру відновлюваної та ядерної енергетики для вирішення проблем, пов'язаних зі зміною клімату, та забезпечення стабільного енергопостачання.

У вересні польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький взяв участь у підписанні угоди з американською компанією Westinghouse про будівництво в Польщі першої атомної електростанції. Згідно з планом, АЕС коштуватиме Польщі 23 мільярди доларів і буде остаточно введена в експлуатацію у 2033 році. 

Читайте також: Польський атом: як Варшава домовляється про будівництво АЕС і що це змінює.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: