Лідери ЄС на саміті з Китаєм порушили три питання щодо війни РФ проти України

Четвер, 7 грудня 2023, 19:25

Лідери Євросоюзу під час зустрічей у Пекіні порушили три питання, пов’язані з дипломатичними зусиллями для припинення агресії РФ проти України та санкційним тиском на Росію. 

Про це повідомляє Deutsche Welle, пише "Європейська правда".

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і президент Євроради Шарль Мішель розповіли, що на переговорах з керівництвом Китаю наголошували, що для ЄС важлива участь Китаю у зустрічах щодо реалізації запропонованої Україною "формули миру" (представник Китаю був лише на другій), відмова Китаю від експорту в Росію товарів військового призначення та запобігання обходу західних санкцій. 

"Від самого початку війни ми чітко заявили, що те, як Китай позиціонуватиме себе щодо до російської агресії в Україні, визначатиме і наші відносини… Для нас вкрай важливо ясно позначити, що ми розглядаємо російську агресію проти України як екзистенційну загрозу і приділяємо дуже пильну увагу тому, як позиціонує себе Китай", – зазначила Урсула фон дер Ляєн. 

Реклама:

Президент Євроради Шарль Мішель наголосив, що на КНР лежить особлива відповідальність, оскільки це постійний член Радбезу ООН. 

"Нам хотілося б, щоб Китай чітко дав зрозуміти, що підтримує Статут ООН і засуджує цю війну, розв'язану Росією проти України", – зазначив він.

ЄС закликав Китай розібратися з компаніями, які допомагають РФ ухилятись від санкцій

За словами Урсули фон дер Ляєн, діалог з Китаєм щодо недопущення обходу Росією західних санкцій ведеться постійно і вже приніс певні результати. "Після пред'явлення доказів вони діють", – зазначила вона.  

Лідери Євросоюзу також закликали Пекін "використати весь свій вплив на Росію", щоб спонукати Путіна припинити війну. 

Пресконференції ЄС і Китаю після саміту проводилися окремо. Як пояснили в Брюсселі, так було і на попередніх подібних заходах. 

Як повідомляє агентство AFP, на брифінгу китайської сторони генеральний директор європейського департаменту МЗС КНР Ван Лутун припустив, що Пекіну не вдасться переконати Москву, тому що  Росія – "дуже незалежна суверенна держава", і Путін ухвалює рішення "виходячи з власних національних інтересів".

Як відомо, очільник Кремля особисто приїздив до Пекіна у жовтні. Під час цього візиту Путін також зустрівся з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном, що викликало критику на адресу угорського прем’єра. 

В середині листопада відбулася зустріч лідера Китаю Сі Цзіньпіна і президента США Джо Байдена у Сан-Франциско, на ній теж порушували питання щодо України. Це було їхньою першою особистою зустріччю за рік і першим візитом Сі до Штатів за чотири роки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: