Найвищий суд Польщі відхилив плани уряду звільнити голову центробанку

Четвер, 11 січня 2024, 21:40

Конституційний трибунал Польщі, у якому переважають судді, призначені колишньою владою "Права і справедливості", заблокував плани уряду прем'єр-міністра Дональда Туска притягнути до відповідальності голову Національного банку Адама Глапінського.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Bloomberg.

Судді найвищого конституційного суду Польщі постановили, що Сейм країни не може відсторонити голову центробанку згідно з чинним регламентом і повинен ухвалити закон, який вимагає більшості в три п'ятих голосів для такого кроку – так само, як і для чинних міністрів.

Конституційний трибунал пояснив, що зміни правил необхідні для захисту незалежності центрального банку від "втручання" з боку керівної більшості.

Реклама:

Національний банк Польщі привітав це рішення, заявивши, що "незалежність голови та центрального банку є ключовою цінністю серед європейських центробанків".

Уряд Туска звинувачував Глапінського, союзника "ПіС", у тому, що він пристосував політику центробанку для того, щоб допомогти інтересам керівної партії "Право і справедливість", перешкоджаючи боротьбі з інфляцією та порушуючи Конституцію.

Серед іншого, у вересні голова центробанку несподівано схвалив різке зниження облікової ставки на 75 базисних пунктів, що викликало звинувачення в пособництві "Праву і справедливості" напередодні жовтневих виборів.

Минулого місяця за Глапінського заступилась президентка Європейського центрального банку Крістін Лагард, яка заявила, що закони ЄС забезпечують захист керівника центробанку Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: