У Фінляндії другий випадок перетину кордону з РФ "через хащі": прибули 11 громадян Ірану

П'ятниця, 12 січня 2024, 15:07

У Фінляндії другу добу поспіль нелегали перетнули держкордон з території Росії поза межами КПП, які залишаються закритими до середини лютого.

Про це повідомляє Yle, пише "Європейська правда".

У четвер прикордонники затримали 11 шукачів притулку з Ірану, які перейшли кордон на ділянці між Нуйямаа і Йоусено, що поблизу Лаппеенранти, на Карельському перешийку. Чоловіки прибули однією групою і разом попросили про притулок. 

Заступник начальника південно-східного відділення прикордонної служби Хейккі Ахтіайнен розповів, що у розмові з мігрантами стало відомо про "помічника" з російського боку, який допоміг їм перейти кордон. Конкретних деталей про цю особу поки не відомо. 

Реклама:

Він додав, що на цьому етапі утримується від підозри, що російська сторона посприяла прибуттю мігрантів.

"За цим явищем стоїть багато факторів… Ми поки не знаємо, хто за цим стоїть", – прокоментував Ахтіайнен. 

Посадовець додав, що мешканцям прикордонних селищ немає причин турбуватися про свою безпеку і ситуація контрольована. 

У Прикордонній службі повідомили, що сконтактували з російською стороною і погодили зустріч, щоб ретельно з’ясувати деталі інциденту. Представники прикордонників обох країн зустрілися вже ввечері у четвер.  

Нагадаємо, попередній такий випадок – перший за тривалий час – трапився вранці у середу на 80 км північніше, в районі селища Паріккала. Тоді кордон непоміченими перейшли четверо шукачів притулку. Прикордонники дізналися про них від місцевих мешканців, яким мігранти постукали у вікно.  

Ці два випадки є новим розвитком подій на російсько-фінському кордоні. До цього часу шукачі притулку прибували на фінський кордон лише через КПП велосипедами, доки Фінляндія не ухвалила рішення про закриття пунктів пропуску. 

Як відомо, вранці у п’ятницю уряд вчергове продовжив термін закриття усіх КПП на кордоні з Росією до 11 лютого.

Детально про те, як Росія штучно створює міграційну кризу на кордоні Фінляндії, читайте у статті "Фінляндія тримає оборону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: