ЄС повторив заклик до негайного звільнення Навального і всіх політичних в’язнів в РФ

Середа, 17 січня 2024, 18:01

Європейський Союз виступив із заявою з нагоди третьої різниці арешту російського опозиціонера Алєксєя Навального по поверненні з Німеччини.

Про це повідомляє "Європейська правда".

З часу арешту Навального Європейський Союз уважно стежить за розвитком подій у його справі. ЄС неодноразово найрішучішим чином засуджував усі політично мотивовані рішення проти нього за дії, які є законною політичною та антикорупційною діяльністю.

Як йдеться у заяві, Навальний продовжує відбувати політично мотивовані вироки, які становлять понад 30 років. Він зазнає постійного жорстокого поводження з великими ризиками для життя і грубих порушень його прав людини. Минулого року його перевели до однієї з найвіддаленіших виправних колоній в Ямало-Ненецькому автономному окрузі в Сибіру в спробі ізолювати його від решти світу.

Реклама:

 "Це є яскравим свідченням того, що російська правова система продовжує використовуватися проти Навального і того, наскільки російська влада боїться його, в тому числі в контексті триваючої агресивної війни Росії проти України і президентських виборів в Росії, що відбудуться в березні", – вважають у ЄС.

ЄС також шкодує, що три адвокати, які захищають Навального, були додані до російського списку "терористів та екстремістів" за політично вмотивованими звинуваченнями в листопаді 2023 року.

"ЄС повторює свій заклик до негайного і безумовного звільнення Навального і всіх політичних в'язнів у Росії, включаючи Юрія Дмитрієва, Владіміра Кара-Мурзу, Іллю Яшина, Алєксєя Горінова, Лілію Чанишеву, Ксенію Фадєєву та Івана Сафронова", – йдеться у заяві.

"Політичне керівництво Росії несе відповідальність за безпеку, здоров'я і благополуччя Навального та інших ув'язнених, і воно буде притягнуте до відповідальності. ЄС нагадує, що заборона тортур є абсолютною згідно з міжнародним правом", – наголошують у ЄС.

Нагадаємо, влітку під санкції Канади потрапили високопосадовці російського уряду, судової системи та слідчого комітету, а також три суди, включно з Басманним районним судом Москви, безпосередньо причетні до судів над Владіміром Кара-Мурзою та Алексєєм Навальним.

Також Державний департамент США вніс до санкційного списку чотирьох оперативників Федеральної служби безпеки Росії, причетних до отруєння російського опозиціонера Алексєя Навального три роки тому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: