Туреччина не пропустить мінні тральщики, подаровані Британією Україні, в Чорне море

Вівторок, 2 січня 2024, 16:22

Туреччина спростувала повідомлення про те, що дозволила двом мінним тральщикам, які Велика Британія передає Україні, зайти в Чорне море.

Відповідне повідомлення у вівторок опублікував Центр протидії дезінформації при управлінні президента Туреччини, пише "Європейська правда".

У відомстві заявили, що твердження деяких ЗМІ про те, що "тральщикам, подарованим Україні Великою Британією, дозволили пройти через турецькі протоки в Чорне море", не відповідає дійсності.

Там нагадали, що Туреччина як гарант чорноморських проток Босфор і Дарданелли відповідно до Конвенції Монтре закрила їх "для військових кораблів сторін, що воюють (Росії та України)".

Реклама:

"Наші відповідні союзники були належним чином поінформовані про те, що тральщики, подаровані Україні Великою Британією, не зможуть пройти через турецькі протоки до Чорного моря доти, доки триває війна", – додали в турецькому Центрі протидії дезінформації.

Болгарія, Румунія й Туреччина в січні підпишуть угоду про розмінування Чорного моря

Відомство підкреслило, що таке рішення дозволяє "запобігти ескалації в Чорному морі".

Про те, що Україна отримає два британські мінні тральщики, стало відомо в грудні на тлі оголошення про створення Коаліції морських сил і засобів, яка відповідатиме за посилення військово-морських спроможностей України.

У межах коаліції Британія та Норвегія оголосили про передання Україні двох мінних тральників Королівських ВМС класу Sandown.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: