Чехія підписала контракт на закупівлю винищувачів F-35 у США

Понеділок, 29 січня 2024, 15:16

У понеділок міністерка оборони Чехії Яна Чернохова підписала з американським послом Біяном Сабетом меморандум про взаєморозуміння між Чеською Республікою та США і контракт на закупівлю літаків п'ятого покоління F-35.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Novinky.

"Я обіцяла, що контракт на американські літаки F-35 буде укладений не пізніше кінця березня, і сьогодні я виконала цю обіцянку.

З цією міжурядовою угодою наша країна і армія вступають в нову еру. В епоху, коли не тільки за солдатами, а й за сучасною технікою ми посідаємо місце в першій лізі європейських країн-членів НАТО. Машини п'ятого покоління є основою авіації Північноатлантичного альянсу", – заявила Чернохова після підписання угоди, додавши, що це придбання підвищить боєздатність чеської армії.

Реклама:

Спочатку очікували, що міністерка підпише контракт зі своїм американським колегою Ллойдом Остіном, але через його проблеми зі здоров'ям був обраний інший варіант.

Нагадаємо, у вересні уряд Чехії схвалив закупівлю 24 винищувачів останнього покоління F-35 вартістю 5,62 мільярда доларів – найдорожчої оборонної закупівлі в історії країни. Вони замінять літаки Gripen, які Чехія орендувала у Швеції до 2027 року.

Наприкінці жовтня також повідомлялося, що чеська збройова компанія LOM Praha разом із дочірнім підприємством VR Group завершують переговори з Lockheed Martin про створення в країні сертифікованого центру підготовки льотчиків бойових винищувачів F-35.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: