У парламенті хочуть створити окремий комітет для впровадження стандартів НАТО

П'ятниця, 5 січня 2024, 18:23

Голова Верховної ради Руслан Стефанчук заявив про наміри створити парламентський комітет, який займатиметься адаптацією національного законодавства до стандартів НАТО.

Про таке Стефанчук сказав в інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна", повідомляє "Європейська правда".

Голова Ради пояснив, що ініціює створення "комітету з НАТО" на тлі майбутнього Вашингтонського саміту Альянсу в липні 2024 року.

"Є ідея найближчим часом створити окремий комітет, який перебрав би на себе всі функції приведення українського законодавства до стандартів НАТО. Якщо ми хочемо прогресу в НАТО, у нас мають бути люди, які ведуть цю тематику в парламенті", – додав він.

Реклама:

Стефанчук обґрунтував необхідність окремого комітету тим, що для просування європейської інтеграції така структура в парламенті вже існує, тоді як НАТО "чомусь не має такої парламентської уваги".

Україна запровадила стандарт НАТО з повітряних і космічних операцій

"Саме тому я би дуже хотів, щоби був створений комітет, який саме і займався б законодавством про НАТО, бо маємо дуже великі виклики: Вашингтонський саміт, де ми повинні отримати дуже хороший для України результат, а для цього мають бути люди, які інституційно займаються цими питаннями", – додав спікер.

Нагадаємо, на саміті у Вільнюсі у липні Альянс – через опір лідерів США та Німеччини – не лише відмовився надати Україні запрошення до членства, але також встановив нову умову: для отримання запрошення Україна має виконати вимоги Річної національної програми (РНП).

Але наприкінці листопада на засіданні Ради України-НАТО Україна представила адаптовану Річну національну програму щодо подальшого реформування за вимогами Альянсу. Саме на її основі члени НАТО будуть оцінювати прогрес Києва щодо вступу.

Більше читайте тут: До НАТО без Угорщини: головне про план реформ України, узгоджений з Альянсом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: