ЗМІ: Єврокомісар з питань юстиції хоче очолити Раду Європи

Понеділок, 8 січня 2024, 08:17

Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс сподівається стати наступним генеральним секретарем Ради Європи.

Як пише "Європейська правда", про це повідомили бельгійські ЗМІ, а також Politico.

Бельгієць Рейндерс раніше висловлював зацікавленість у тому, щоб залишитися в наступному складі Єврокомісії

Але нещодавно президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що балотуватиметься на виборах до Європарламенту в червні від партії "Реформаторський рух", членом якої також є Рейндерс.

Реклама:

Висування кандидатури Мішеля ризикує позбавити Рейндерса будь-яких шансів залишитися на посаді в Єврокомісії.

Тепер Рейндерс сподівається, що бельгійський уряд цього тижня офіційно висуне його кандидатуру на посаду голови Ради Європи.

За словами бельгійського урядовця, шанси на те, що це станеться, є дуже високими.

У бельгійській політиці Мішель і Рейндерс відомі тривалою ворожнечею за контроль над партією "Реформаторський рух", яка досягла кульмінації у 2010 році, коли Рейндерс був витіснений з керівництва політсили.

"Не виключено, що Шарль Мішель наполягатиме на тому, щоб Рейндерс отримав шанс (в Раді Європи), щоб прибрати його зі свого шляху на наступні п'ять років", – сказав на умовах анонімності представник партії.

Нинішнім генеральним секретарем Ради Європи є хорватка Марія Пейчинович-Бурич, яка розпочала свій п'ятирічний мандат у 2019 році.

Рейндерс також був офіційним кандидатом на цю посаду, але програв представниці Хорватії.

Рада Європи – це міжнародна організація зі штаб-квартирою у Франції. Цей орган не є частиною інституцій ЄС. Рада Європи створена для захисту прав людини, демократії та верховенства права в Європі.

Нагадаємо, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що 2024 рік є "ключовим роком для демократії", оскільки відбудуться вибори до Європарламенту на тлі серйозних викликів, що стоять перед континентом насамперед через агресію РФ проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: