Каталонія оголосила надзвичайний стан через посуху

Четвер, 1 лютого 2024, 17:13

Влада Каталонії, що на північному сході Іспанії, 1 лютого оголосила режим надзвичайної ситуації через посуху в Барселоні та прилеглих районах, де після трьох років без істотних дощів запровадять ще суворіші обмеження на використання води.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

Голова регіонального уряду Каталонії Пере Арагонес оголосив про надзвичайну ситуацію після того, як рівень води у водосховищах Середземноморського регіону впав нижче 16% від їхньої місткості.

Цей рівень є орієнтиром, встановленим каталонською владою для застосування нового етапу заходів з економії води, які стосуватимуться близько шести мільйонів людей.

Реклама:

"Каталонія страждає від найсильнішої посухи за останнє століття, ми ніколи не поставали перед такою тривалою та інтенсивною посухою відтоді, як почалися спостереження за кількістю опадів", – сказав Арагонес на пресконференції.

Люди в Іспанії заповнили пляжі на тлі аномально високих температур

Режим надзвичайної ситуації передбачає зменшення щоденної кількості води, дозволеної для житлових і муніципальних цілей, з 210 до 200 літрів на людину. Якщо посуха посилиться, ця норма може бути знижена до 180 літрів, а потім – до 160 літрів.

Обмеження на водокористування діятимуть у Барселоні та 201 навколишньому муніципалітеті з п'ятниці, 2 лютого, і передбачають заборону на наповнення приватних басейнів та миття автомобілів, якщо це не пов'язано з переробленою водою.

Крім того, обсяг води для зрошення сільськогосподарських культур буде скорочений на 80%, а для промисловості – на 25%.

Минулорічні хвилі спеки в Іспанії, як і решті Європи, посилили посуху, знизивши рівень води у водосховищах. Незвично тепла погода продовжилася і в 2024 році: у січні ртутний стовпчик у деяких іспанських регіонах піднявся майже до 30 градусів за Цельсієм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: