Міністр оборони Литви відповів на критику Науседи щодо браку уваги до дронів

Понеділок, 12 лютого 2024, 12:33

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас відповів на критичні заяви президента Гітанаса Науседи щодо недостатньої уваги до можливостей безпілотників.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LRT.

Анушаускас заявив, що у Литві ситуація з розвитком галузі виробництва безпілотників перебуває під контролем.

За його словами, очолюване ним міністерство говорило про плани розвитку безпілотних літальних апаратів ще до того, як Росія розпочала широкомасштабну війну в Україні.

Реклама:

Наразі, зазначає міністр, Збройні сили Литви мають концепцію розвитку безпілотних літальних апаратів (БПЛА) та бойових дронів.

Своєю чергою голова Комітету Сейму з питань національної безпеки і оборони Лаурінас Кащюнас закликав Науседу і Анушаускаса сісти за стіл переговорів і зрушити з мертвої точки питання розвитку можливостей безпілотників.

"Ми не повинні думати, що ми всі тут розумніші за всіх інших, ми повинні вчитися і аналізувати уроки війни в Україні, ми не повинні боятися визнати, що, можливо, є якісь речі, які ще не зроблені", – сказав Кащюнас.

Він зазначив, що у литовських повітряних силах є безпілотна складова, але "вона практично не має нічого спільного з тими безпілотними війнами, які відбуваються сьогодні".

"Ми повинні бути чесними один з одним і визнати, що тут ще багато роботи, і рухатися вперед, а не говорити, як багато ми зробили", – додав він.

Раніше Науседа розкритикував військових країни за недостатню увагу до можливостей безпілотників, заявивши, що вони відіграють вирішальну роль у загальній оборонній стратегії.

Минулого тижня президент Володимир Зеленський доручив Кабміну створити у ЗСУ окремий рід військ – Сили безпілотних систем.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав наміри України розвивати використання безпілотників у Збройних силах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: