Зеленський розповів, чи відчуває "зраду" через зависле у Конгресі США рішення про допомогу 

Субота, 17 лютого 2024, 16:33

Володимир Зеленський сказав, що не сприймає ситуацію у Конгресі з рішенням щодо подальшої підтримки України як "зраду" і переконаний, що з неї врешті знайдуть вихід, та що Київ не розглядає альтернативи допомозі США. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це він заявив на брифінгу після переговорів з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс на полях Мюнхенської безпекової конференції. 

Журналісти запитали, наскільки критично важлива для "шляху України до перемоги" допомога, закладена у багатостраждальний пакет, що очікує рішення Конгресу, та чи мають через це у Києві відчуття, що Україну зрадили.

Зеленський повторив, що Україна дуже розраховує на позитивне рішення Конгресу. 

Реклама:

"Для нас цей пакет життєво важливий. Ми не розглядаємо на сьогодні альтернативи, тому що розраховуємо на США як нашого стратегічного партнера, і що він залишиться стратегічним партнером",  – відповів Зеленський.

Він додав, що кошти на допомогу, закладені у проєкт, самі по собі вони не відкривають "шлях до перемоги" і багато залежить також від морального духу українських військових і звичайних українців, санкцій проти Росії, підтримки від інших союзників. 

"Це велика союзницька робота, робота щоденна. Тому цей пакет – це шлях вперед, але це ще не "перемога", – зазначив президент України. 

"Чи вважаю я, що тут зрадницька позиція? Ні, тому що я не думаю, що наш стратегічний партнер може дозволити собі не підтримати Україну. Я не бачу можливості для стратегічного партнера зайняти таку позицію. Ми бачимо виклики – електоральні, політичні – але я не хочу їх коментувати, це внутрішні процеси Сполучених Штатів. Але я розраховую, що все ж союзницька позиція залишиться", – заявив Зеленський. 

Перед цим він акцентував, що американські системи Patriot відіграють надзвичайно важливу роль у забезпеченні нормального життя цивільних українців та функціонування української економіки. 

Камала Гарріс зі свого боку наголосила, що американські політики не можуть дозволити собі політичних ігор у таких питаннях, яким зараз є підтримка України.

Як відомо, Палата представників США пішла на канікули до кінця лютого, так і не розглянувши вже схвалений у Сенаті пакетний проєкт з фінансуванням на допомогу Україні. 

Також у Палаті представників представили законопроєкт з меншою допомогою Україні, аніж сума, яку пропонував президент Джо Байден. 

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: