У Конгресі США готові чинити тиск на Угорщину для ухвалення членства Швеції в НАТО

П'ятниця, 2 лютого 2024, 07:56

Високопоставлені законодавці США хочуть, щоб Угорщина негайно схвалила вступ Швеції до НАТО, припустивши, що Будапешт ризикує завдати непоправної шкоди своїм відносинам з Вашингтоном, якщо не буде діяти в цьому питанні.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

Голова сенатського комітету у закордонних справах Бен Кардін заявив, що має "глибоке занепокоєння" щодо курсу нинішнього уряду Угорщини, яка не тільки затримувала допомогу ЄС для України, а також продовжує перешкоджати членству Швеції в НАТО.

"Партнери так не роблять. І я сумніваюся, чи є вони надійним союзником для нашої програми безвізового режиму", – сказав він на пресконференції, маючи на увазі програму безвізового режиму США, яка дозволяє громадянам 41 країни світу подорожувати до Сполучених Штатів на термін до 90 днів без віз.

Реклама:

Водночас сенатори Джин Шахін від демократів та Том Тілліс від республіканців, які є співголовами Групи спостерігачів НАТО в Сенаті, виступили із заявою, в якій закликали Угорщину змінити курс.

"Бездіяльність Угорщини ризикує безповоротно зашкодити її відносинам зі Сполученими Штатами та НАТО", – сказали вони.

Раніше прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон провів зустріч із угорським візаві Віктором Орбаном на полях засідання Європейської ради в Брюсселі та прокоментував можливість приїзду до Будапешта.

Нагадаємо, Орбан запрошував прем’єра Швеції до Будапешта, щоб обговорити вступ Швеції у НАТО. Крістерссон формально погодився на зустріч, але згодом повідомив, що не збирається обговорювати з Орбаном питання вступу в НАТО.

Угорщина, як відомо, залишилася останньою країною, яка досі не ратифікувала вступ Швеції і затримує її повноправне членство у НАТО.

Угорський парламент може зібратися у понеділок, 5 лютого, на позачергове засідання на вимогу опозиції, проте невідомо, чи буде можливим голосування щодо вступу Швеції у НАТО, як хоче опозиція. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: