Для українців у Німеччині розганяли фейк про збір Києвом їхніх даних для мобілізації

П'ятниця, 2 лютого 2024, 15:08

Посол України у Німеччині показав вигадане звернення від нібито посольства щодо збору даних про українських чоловіків мобілізаційного віку у ФРН, яке почали поширювати у мережах. 

Як повідомляє "Європейська правда", допис з цього приводу Олексій Макеєв розмістив у своєму Facebook.

У вигаданому листі, оформленому як звернення до МЗС Німеччини, нібито просять німецьку міграційну службу надати дані про повнолітніх чоловіків, які беруть участь у проукраїнських акціях у Німеччині, "для відправки до ТЦК та соціальної підтримки за місцем реєстрації громадян України". 

Реклама:

Посол вказав на низку ознак, які видають, що документ не може бути справжнім – починаючи з того, що звернення до німецької установи написане українською. 

Каллас: Естонія не буде видавати українських чоловіків мобілізаційного віку 

"Хотів би я бути послом, який українською мовою з грифом "Термінове звернення!" розкидає по німецьких міністерствах доручення! Писав би, щоправда, без помилок та не перейменовував би німецькі відомства на власний розсуд. Ба більше, взяв би правильний бланк і замість рендомної послідовності цифр скористався би реєстраційним номером. Російське фейководство деталями, однак, не переймається. А їхня фабрика брехні – змістом", – прокоментував Макеєв. 

Він також вказав, що з тексту звернення виходить, ніби посольство просить дані взагалі всіх чоловіків, які бувають на акціях, а не лише громадян України. Крім того, додав посол, дивно було б вважати, що у демократичній Німеччині можуть вести облік громадян, які виходять на акції на підтримку України. 

"Ну й про всяк випадок: ніякі такі відомості ми не збираємо та збирати не плануємо. Маємо важливіші завдання. А те, що росіяни бачать послідовне збільшення Німеччиною військової підтримки України й перелякано й неоковирно називають його "почастішанням акцій на підтримку армії України", все ж приємно", – додав Олексій Макеєв. 

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що країни ЄС роблять недостатньо для підтримки України. 

Також днями Україна й Німеччина провели чергову консультацію щодо угоди про "гарантії безпеки".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: