Глава МЗС Італії анонсував підписання безпекової угоди з Україною найближчим часом

Четвер, 22 лютого 2024, 12:51

Італія розраховує найближчим часом підписати з Україною двосторонню угоду про безпекову співпрацю.

Про це заявив віцепрем'єр і глава МЗС Італії Антоніо Таяні, виступаючи на слуханнях в об'єднаних комітетах у закордонних справах нижньої палати та у закордонних справах і оборони верхньої палати парламенту, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Agenzia Nova.

Перемога РФ над Україною призведе до російського домінування, а не до миру, сказав Таяні щодо угоди про співпрацю у сфері безпеки між Італією та Україною.

За його словами, італійський уряд рухається в тому ж напрямку, в якому вже рухаються Франція та Німеччина, і "угода, яку ми обговорюємо, підтверджує підтримку суверенітету та територіальної цілісності України", а також її шляху європейської інтеграції.

Реклама:

Проєкт угоди також підтверджує "беззастережне засудження російської агресії".

Нагадавши, що Італія вже схвалила вісім пакетів військової допомоги, Таяні підкреслив, що "як і в угодах, підписаних Україною з іншими партнерами, також передбачена економічна допомога, прихильність до відновлення Одеси, гуманітарна підтримка та захист критичної інфраструктури".

"Ще одним важливим аспектом є підтримка реформ в Україні. Майбутнє Києва – в Європейському Союзі", – сказав міністр.

Угода "не буде юридично зобов'язуючою" і "не потребуватиме процедури ратифікації, але ми маємо намір забезпечити повне залучення парламенту", пояснив Таяні.

Для міністра значення угоди, яка буде підписана між Італією та Україною, є "політичним і символічним" і посилає "чіткий сигнал: ми захищаємо міжнародне право".

"Україна – це країна, яка зазнала вторгнення всупереч міжнародному праву, і якщо залишити це без уваги, у світі завжди діятиме право найсильнішого. Ми захищаємо принцип і цінність", – сказав Таяні.

Насамкінець Таяні оголосив, що прем'єр-міністр Джорджія Мелоні "очолить віртуальну зустріч лідерів G7 24 лютого, в якій також візьме участь президент України Зеленський".

Україна розпочала з Італією переговори про двосторонні безпекові зобов’язання наприкінці листопада минулого року.

Минулого тижня Україна та Франція підписали угоду про "гарантії безпеки". Перед тим схожа угода про безпекову співпрацю була підписана з Німеччиною.

Детальніше читайте у статті "ЄвроПравди": Які "гарантії" отримав Київ від Німеччини та Франції і чому безпекові угоди вже готують до змін

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: