WSJ: США напряму застерегли Росію від розміщення ядерної зброї в космосі

П'ятниця, 23 лютого 2024, 16:00

США в приватному порядку застерегли Росію від розгортання нової ядерної зброї у космосі, здатної вивести з ладу велику кількість супутників.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у матеріалі The Wall Street Journal.

Видання посилається на неназваних американських посадовців, які зазначили, що розміщення ядерної зброї у космосі порушить Договір про космос і поставить під загрозу інтереси національної безпеки США.

Також представники США звертались до Китаю, Індії, країн G7 та інших близьких союзників, які мають інтереси в космосі і канали зв'язку з Москвою.

Реклама:

Це є частиною дипломатичної кампанії, яку адміністрація президента США Джо Байдена розгортає для відвернення загрози.

За даними видання, до одного з каналів залучили радника президента США з нацбезпеки Джейка Саллівана і радника президента РФ Юрія Ушакова.

За словами співрозмовників видання, ці два посадовці спілкувалися кілька разів після вторгнення Росії в Україну, коли адміністрація США намагалася застерегти Москву від використання ядерної або іншої зброї масового знищення.

Крім того, минулого тижня директор ЦРУ Вільям Бернс зв’язувався минулого тижня з директором Служби зовнішньої розвідки Росії Сергеєм Наришкіним, повідомив американський посадовець.

Представник Ради національної безпеки Білого дому підтвердив, що США взаємодіяли з росіянами щодо протисупутникової зброї, але відмовився надати конкретну інформацію.

Також посадовці Білого дому розглядають можливість розсекретити і оприлюднити додаткові аспекти того, що відомо про протисупутникову зброю, щоб стримати Кремль і заспокоїти американську громадськість.

Але, вирішуючи, чи оприлюднювати більше інформації, вони також ризикують розсекретити джерела і методи збору розвідданих, тож видання сумнівається, що американська влада піде на такий крок.

Офіційно США повідомили Конгресу і союзникам у Європі про нові розвідувальні дані, пов'язані з російським ядерним потенціалом, який може становити міжнародну загрозу. Пізніше джерела повідомили, що попередження стосувалося російського потенціалу в космосі і супутників.

CNN із посиланням на джерела повідомив, що Росія, ймовірно, розробляє ядерну космічну зброю, здатну створювати енергетичну хвилю й виводити з ладу значну кількість супутників.

Читайте детальну статтю на цю тему: Нові зоряні війни: як США реагують на плани РФ щодо ядерного вибуху в космосі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: