CША засудили фіктивні "вибори" у Білорусі

Понеділок, 26 лютого 2024, 08:04

Сполучені Штати засудили фіктивні парламентські та місцеві "вибори" режиму Александра Лукашенка, які пройшли у неділю в Білорусі. 

Про це повідомив речник Держдепу США Метью Міллер у своїй заяві, пише "Європейська правда".

"Вибори пройшли в атмосфері страху, за якої жодні виборчі процеси не можна назвати демократичними. Режим продовжує утримувати понад 1 400 політичних в'язнів.  Всі незалежні політичні діячі були або затримані, або вислані. 

Усім незалежним політичним партіям було відмовлено в реєстрації. Білоруси, які перебувають за кордоном, можуть голосувати лише за умови повернення до Мінська, де вони, ймовірно, зіткнулися б з репресіями", – зазначив Міллер.

Реклама:

Він підкреслив, що ці зловживання фактично заморозили справжню політичну діяльність і дискурс всередині Білорусі.  

"Режим не дозволив Організації з безпеки і співробітництва в Європі спостерігати за виборами, що ще більше обмежило прозорість, необхідну для проведення вільних і чесних виборів", – додав Міллер.

Сполучені Штати знову закликали режим Лукашенка припинити репресії, звільнити всіх політичних в'язнів і розпочати діалог зі своїми політичними опонентами.  

У Білорусі в неділю пройшло голосування з обрання депутатів до парламенту та місцевих рад, яке білоруська опозиція закликала бойкотувати. Міжнародні спостерігачі не були запрошені.

Це були перші загальнонаціональні "вибори" з початку масових політичних репресій три з половиною роки тому.

Лукашенко, відвідуючи виборчу дільницю в неділю, заявив, що збирається брати участь у наступних "виборах" президента. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: