Столтенберг: НАТО не розглядає відправлення військ в Україну

Вівторок, 27 лютого 2024, 13:05

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс не планує відправляти війська в Україну на тлі повідомлень про те, що деякі західні країни можуть розглянути таку можливість індивідуально.

Про це він сказав у коментарі агентству Associated Press, пише "Європейська правда".

Столтенберг заявив, що "союзники по НАТО надають безпрецедентну підтримку Україні. Ми робимо це з 2014 року і посилили підтримку після повномасштабного вторгнення. Але немає ніяких планів щодо бойових військ НАТО на місці в Україні".

Столтенберг також сказав, "що це агресивна війна Росії проти України, яка грубо порушує міжнародне право".

Реклама:
Прем'єр Швеції про відправку військ в Україну: На цей момент неактуально

"Згідно з міжнародним правом, Україна, звичайно, має право на самооборону, і ми маємо право підтримати її у відстоюванні цього права", – додав генсек.

НАТО як альянс надає Україні лише нелетальну допомогу і підтримку, таку як медикаменти, обмундирування і зимове спорядження. А ось члени Альянсу надсилають зброю і боєприпаси на двосторонній основі або групами. 

Будь-яке рішення про введення військ від імені НАТО вимагатиме одностайної підтримки всіх країн-членів, натомість індивідуальні рішення окремих країн такої згоди не потребуватимуть.

Польща не розглядає відправлення своїх військових в Україну – Міноборони

Напередодні поїздки до Парижа в понеділок прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що деякі країни зважують, чи варто укладати двосторонні угоди про відправку військ в Україну, щоб допомогти їй відбити російське вторгнення.

Президент Франції Емманюель Макрон після зустрічі в Парижі у понеділок допустив відправку західних військ до України у майбутньому, хоча наголосив, що наразі немає консенсусу серед союзників у цьому питанні.

Після заяви Макрона Чехія, Польща та Швеція заявили, що не розглядають ідею відправлення своїх військових в Україну. 

Речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив, що поява військових НАТО на території України призведе до прямого конфлікту Альянсу з РФ і ескалації ситуації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: