У Нідерландах комісія з нагляду за роботою спецслужб заявила про виявлені порушення

Четвер, 8 лютого 2024, 15:10

Комісія з нагляду за роботою служб розвідки та безпеки у Нідерландах заявила, що спецслужби "перетнули межу" у своїй роботі зі збору даних. 

Як повідомляє NOS, пише "Європейська правда", про це йдеться в оприлюдненому звіті. 

Комісія вважає, що спецслужби без достатніх підстав вели спостереження за цілими групами населення. 

Підрозділи поліції по всій території країни мають свої відділи, що займаються відстеженням і збором інформації, та стежать за особами, які можуть становити загрозу для нацбезпеки. З’ясувалося, що після того, як у поле зору потрапила одна людина чи кілька людей з певної групи (етнічної, релігійної, людей що працюють разом або в одній сфері тощо), стеження починали вести одразу за всіма. 

Реклама:

Комісія називає це порушенням законодавства, тому що це безпідставне порушення права на приватність багатьох людей. На її думку, спершу мали розглянути, чи можливо отримувати більше інформації про безпосередніх підозрюваних у якийсь інший спосіб, а також оцінювати, чи пропорційним і обгрунтованим є масштабне стеження. Так ставалося не в усіх випадках.

На висновки вже критично відреагували низка депутатів, заявивши, що варто обговорити у парламенті посилення моніторингу за роботою спецслужб. 

Міністр внутрішніх справ Гуго де Йонге визнав, що потрібно вдосконалити обгрунтування для запуску стеження, але й наголосив, що служби керуються потенційними загрозами у перспективі, а для цього їм потрібно краще розуміти особливості і ситуацію тієї чи іншої групи.

"Етнічне походження осіб, які є представниками певної спільноти, неминуче будуть брати до уваги. Але це не є метою розслідування", – зазначив він.  

Нагадаємо, у Сеймі Польщі зі зміною влади створили слідчу комісію щодо випадків стеження за опозиційними політиками з використанням шпигунського програмного забезпечення Pegasus у період перебування при владі партії "Право і справедливість".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: