Чеські консерватори не хочуть об’єднуватися з Орбаном на рівні ЄС

Четвер, 8 лютого 2024, 17:18

Чеські консерватори відкидають ідею приєднання партії "Фідес" прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до групи Європейських консерваторів і реформістів (ECR).

Про це написала у Facebook чеська депутатка Європарламенту Вероніка Вжечонова, повідомляє "Європейська правда".

Орбан заявив італійським ЗМІ після засідання Європейської Ради 1 лютого, що його партія "Фідес" приєднається до ECR після виборів до Європарламенту 2024 року.

Однак чеська депутатка Вжечонова зазначила, що ECR не потрібен той, хто шантажував решту ЄС через Україну.

Реклама:

"Фідес" не належить до групи ECR, і для мене, і багатьох з нас в групі це абсолютно не обговорюється", – зазначила депутатка, яка належить до Громадянської демократичної партії ODS – провідної консервативної політсили, що входить в ECR.

"Орбан не має нічого спільного з цінностями групи ECR", – додала Вжечонова, яка є координаторкою ODS у Європарламенті.

Ключовою розбіжністю між ODS та "Фідес" є їхнє ставлення до Росії та України. У той час як чеські консерватори рішуче налаштовані проти Росії і прагнуть максимально підтримати Україну, політики "Фідес" продовжують підтримувати зв'язки з Москвою і намагаються послабити підтримку України.

З іншого боку, консервативна польська партія "Право і справедливість", ще одна впливова партія ECR, має іншу точку зору. Колишній прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що він відкритий до вступу "Фідес" в ECR.

Позиція партії "Брати Італії", яка має значний вплив у ECR, залишається незрозумілою. Однак не секрет, що лідерка партії і прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні має позитивні стосунки з Орбаном.

Детально на цю тему читайте у статті про те, хто примушує Орбана "помиритися" з Україною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: