Глава МЗС Молдови: РФ намагається повалити демократичний уряд у Кишиневі

Понеділок, 11 березня 2024, 12:02

Міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой заявив, що країна стикається з численними загрозами з боку Росії на шляху до членства в Євросоюзі.

Як пише "Європейська правда", про це він розповів у інтерв'ю AP.

"Росіяни вчаться та пристосовуються, й вони намагаються використати демократичний процес проти нас... щоб повалити демократичний уряд в Молдові", – зазначив Попшой.

За його словами, Кишинів знає, що Кремль збирається інвестувати "багато енергії та фінансових ресурсів" через своїх маріонеток, щоб спробувати досягти свого, та намагається підкупити громадян Молдови.

Реклама:

Глава МЗС також визнав, що ситуація з Придністров'ям залишається напруженою, і він побоюється, що спекуляції щодо регіону можуть негативно вплинути на інвестиції в країну.

Президентка Молдови: Ми повинні зупинити Путіна заради безпеки в Європі

Водночас він відзначив прогрес Молдови в забезпеченні енергетичної безпеки, де зараз країна "цілком незалежна або має альтернативу та може вибирати, де купувати газ й електроенергію".

Попшой також наголосив, що значна кількість молдован все ще живе під впливом російської пропаганди, яка "зробила з НАТО страшилку".

"Але це не заважає нам співпрацювати з нашими партнерами по НАТО та зміцнювати стійкість наших збройних сил", – вказав Попшой.

Раніше голова Служби інформації та безпеки Молдови (СІБ) Александр Мустяце заявив, що Росія спробує втрутитися в президентські та парламентські вибори і спровокувати соціальні конфлікти в Гагаузії та Придністров'ї, щоб скомпрометувати вступ Молдови до ЄС. 

Водночас Міхай Попшой попередив, що Росія продовжить свою гібридну війну у 2024 році напередодні президентських виборів та референдуму щодо вступу країни до Євросоюзу.

Перед цим повідомляли, що європейські держави обговорюють, як посилити військову підтримку Молдови, яка стикається з дестабілізацією з боку Росії.

Читайте також матеріал "Європейської правди" про те, як у Молдові співіснують рух до ЄС, війна та підтримка союзу з Росією

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: