Литва суворіше перевірятиме російське зерно та збіжжя, яке РФ вивозить з окупованих територій

Понеділок, 18 березня 2024, 12:56

З 18 березня у Литві запроваджують суворіший контроль за зерном, що ввозиться до країни з Росії, окупованих нею регіонів інших держав та Білорусі.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє LRT.

У зв’язку з посиленим контролем перевірятимуть кожен вагон або транспортний засіб із зерном імпортного виробництва, призначеного як для литовського ринку, так і для експорту через Клайпедський порт.

Найближчим часом буде ухвалено нові рішення щодо ще суворішого контролю – тоді перевірятимуть і походження зерна, яке перевозять через Литву, повідомило Міністерство сільського господарства.

Реклама:

"Міністерство сільського господарства у відповідь на інформацію, що надійшла про реалізацію зерна, вилученого Росією на окупованих територіях, через порти Балтійського моря, терміново вжило заходи щодо посилення контролю за зерном, що ввозиться з Росії та інших країн підвищеного ризику", – ідеться в заяві міністра сільського господарства Кястутіса Навіцкаса.

Поки що перевірятимуть тільки фуражне зерно, а перевірка продовольчого зерна має набути чинності трохи пізніше.

До списку країн підвищеного ризику увійшли Росія та Білорусь, а також анексований Росією Крим та інші окуповані території України, регіон Придністров'я, що не перебуває під контролем уряду Молдови, та окуповані регіони Грузії – Абхазія і Південна Осетія.

Продукцію перевірятимуть на наявність залишків пестицидів, мікротоксинів, металів. 

Міністерство сільського господарства Литви наприкінці лютого анонсувало, що посилює контроль за імпортом зерна з Росії, Білорусі та окупованих РФ територій України, Молдови та Грузії.

Раніше міністерство сільського господарства Литви заявило, що оголосить про нові обмеження на імпорт зерна з Росії та Білорусі, але повну заборону не запроваджуватиме.

На засіданні Європейської Ради цього тижня Чехія запропонує заборонити імпорт російського та білоруського зерна до Європейського Союзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: