ЗМІ: У Бундестазі ініціюють розслідування через витік деталей обговорення про Taurus для України

Виправлено
Понеділок, 18 березня 2024, 15:39

Публікація ЗМІ деяких деталей обговорення в німецькому Бундестазі щодо потенційної передачі ракет Taurus Україні може закінчитися розслідуванням щодо видачі таємниці проти учасників зустрічі.

Про це повідомляє Rheinische Post, пише "Європейська правда".

У розпорядженні редакції опинився лист очільниці комітету з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерманн, датований 15 березня, до президентки Бундестагу Бербель Бас. У ньому вона зазначає, що на зустрічі комітету щодо Taurus було загалом 105 осіб, серед яких і депутати, і представники багатьох органів влади. Відтак, зауважила вона, джерелом витоку не обов'язково був хтось із парламентарів.

"Водночас, інформую вас про вищезазначені факти і прошу надати дозвіл на кримінальне провадження відповідно до секції 353 b (4) кримінального кодексу", – цитує видання лист Штрак-Циммерманн.

Реклама:

Очільниця комітету і сама публічно казала про наміри ініціювати розслідування.

"Ми сподіваємося, що зможемо встановити цю особу і вона відчує наслідки", – зазначила Штрак-Циммерманн у коментарі Suddeutsche Zeitung

На вихідних витік інформації коментував також канцлер Олаф Шольц, зазначивши, що "видача таємниць – те, чого не має відбуватися" і в цьому випадку було б правильно провести розслідування, як інформація стала публічною. 

Оновлено 20 березня: У новині було змінено формулювання речення про "причини" ненадання Taurus Україні, просимо вибачення у читачів.

Нагадаємо, інформацію про деталі обговорення опублікував портал T-Online. Йдеться, зокрема, про доповідь генінспектора Бундесверу Карстена Броєра, з якої випливає, що Шольц заперечує проти передачі Україні цих ракет нібито через особливості цілевказання для Taurus. Цією ж причиною послуговується низка німецьких політиків, аргументуючи відмову у наданні Україні ракет.

Раніше Шольц публічно називав різні причини не надавати Україні Taurus – від небажання ескалації та втягнення у війну з Росією до побоювання, що ракетами вдарять десь по Москві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: