Бербок про Західні Балкани: ЄС має закрити фланги, які може дестабілізувати РФ

Понеділок, 4 березня 2024, 12:35

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що країни Західних Балкан заслуговують на рішучу підтримку на шляху до членства в Євросоюзі.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє DPA.

"Ми ніде в Європі не можемо дозволити собі сірі зони та повинні зробити все можливе, щоб разом закрити фланги, які РФ може використовувати для своєї політики дестабілізації, дезінформації та проникнення", – сказала вона перед від'їздом до Чорногорії та Боснії і Герцеговини.

За її словами, це включає підтримку країн Західних Балкан у зміцненні їхніх демократичних інститутів, підвищенні їхньої стійкості та наданні громадянам цих країн економічних перспектив.

Реклама:

Міністерка додала, що це стало геополітичною необхідністю, "особливо перед обличчям жорстокого імперіалізму Росії, що ми робимо все можливе, щоб підтримати шість держав регіону на їхньому шляху до вступу в Євросоюз".

"(Як ЄС, ми маємо) спільне завдання – адаптуватись до майбутнього, коли ми поставимо більше стільців за європейським столом", – вказала Бербок.

У столиці Чорногорії Подгориці глава МЗС ФРН проведе переговори з прем'єр-міністром Мілойко Спаїчем, міністром закордонних справ Філіпом Івановичем та президентом Яковом Мілатовичем.

Пізніше в понеділок увечері Бербок має зустрітися у Сараєві з членами тристороннього президентства Боснії, а також Крістіаном Шмідтом – високим представником міжнародного співтовариства, який наглядає за мирним врегулюванням в країні.

Раніше Королівський Об'єднаний інститут оборонних досліджень (RUSI) попередив, що через затягування повномасштабної війни в Україні Росія зацікавлена у створенні кризових ситуацій в інших країнах, наприклад у Балканському регіоні.

Перед цим міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус висловився за те, щоб у разі необхідності посилити військову миротворчу місію в Боснії і Герцеговині.

Читайте також: Прозахідні "друзі Путіна": чому ЄС та США непокояться через новий уряд Чорногорії.

Читайте також: Ціна відмови: які наслідки матиме ненадання Боснії статусу кандидата у члени ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: