У Конгресі США почали розслідування через використання росіянами Starlink в Україні

Четвер, 7 березня 2024, 16:30

Демократи в Палаті представників США розпочали розслідування щодо компанії SpaceX Ілона Маска, аби перевірити, чи вжила вона заходів для недопущення використання свого супутникового інтернет-сервісу Starlink Росією у війні проти України.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Washington Post.

Напередодні, 6 березня, демократи нижньої палати Конгресу США Джеймі Раскін та Роберт Гарсія надіслали листа SpaceX з вимогою повідомити про скарги щодо ймовірного незаконного використання терміналів Starlink, зокрема в окупованих Росією регіонах України.

Законодавці пояснили це стурбованістю заявами української розвідки про те, що російські війська розмістили термінали компанії на окупованому сході України, що потенційно є порушенням санкцій США.

Реклама:
У Сенаті США вимагають розслідування щодо Маска і роботи Starlink в Україні

Також демократи поцікавилися у SpaceX, яких заходів вжила компанія для усунення вразливостей у своїй системі безпеки, які Росія могла використати для незаконного придбання терміналів Starlink, і як вона співпрацює з органами влади США для запобігання такому придбанню.

Раскін і Гарсія також висловили наміри зв'язатися з Пентагоном та іншими відомствами для ретельнішого з’ясування обставин.

У лютому українські військові звернули увагу, що росіяни почали використовувати термінали Starlink компанії SpaceX Ілона Маска на своїх позиціях. Пізніше цю інформацію підтвердили в українській військовій розвідці, де заявили, що РФ закуповує термінали в арабських країнах.

Нагадаємо, у вересні 2023 року комітет Сенату США зі збройних сил зайнявся вивченням питань національної безпеки, викликаних рішенням Ілона Маска заблокувати його приватну супутникову мережу Starlink біля Криму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: