В Естонії хочуть доповнити будівельні норми вимогою про укриття 

П'ятниця, 8 березня 2024, 16:38

Міністерство внутрішніх справ Естонії готує проєкт змін до законодавства, яким хочуть запровадити вимогу проєктувати укриття у кожному великому житловому будинку.

Про це повідомляє ERR, пише "Європейська правда".

Проєктом пропонують, щоб повноцінне укриття було обов’язковим елементом для усіх нових житлових комплексів та будівель іншого призначення загальною площею від 1200 квадратних метрів. Прогнозують, що вартість облаштування укриття здорожчить будівельні проєкти орієнтовно на 2%. 

"Якщо подивитися на безпекову ситуацію у нашому регіоні, важливо почати діяти вже зараз, щоб наші люди були захищені у разі військової загрози… Укриття рятують людські життя у ситуаціях, коли противник атакує цивільних замість військових об’єктів – так, як росіяни вже два роки чинять в Україні", – зауважив міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс. 

Реклама:

Проєкт МВС передбачає, що площа укриття у будинку чи будівлі громадського призначення має складати щонайменш 2% його загальної площі, а для великих промислових приміщень – 1% площі. 

Міністерство посилається на досвід Фінляндії, де проєктування укриттів у будівлях практикують вже багато десятиліть. Там це додає до вартості будівництва 1-2%.

Окрім того, міністерство хоче ініціювати створення укриттів у вже існуючих будинках там, де це можливо. 

Після початку повномасштабної війни в Україні в Естонії з’ясували, що на цей час на території країни є понад 200 укриттів, де може розміститися близько 160 тисяч людей. Всього в Естонії проживає близько 1,3 млн людей. 

Нагадаємо, після початку повномасштабної війни низка європейських країн перевіряли, як працюють їхні системи оповіщення населення. 

У Литві розробили нову концепцію цивільної оборони, приділивши окрему увагу укриттям. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: