Єврокомісар: Вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем

Новини — Середа, 24 квітня 2024, 20:39 —

Європейський комісар із бюджетних питань Йоганнес Ган заявив, що вступ України до Європейського Союзу не становитиме значних фінансових труднощів для об’єднання.

Про це він заявив в інтерв’ю виданням медіагрупи Funke, яке цитує інформагентство DTS, повідомляє "Європейська правда".

За словами Гана, запланований вступ України до ЄС може вимагати збільшення бюджету Євросоюзу до 20%. Але таке збільшення буде необхідним, якщо будуть збережені чинні правила надання сільськогосподарської допомоги та структурної підтримки в межах ЄС.

"Це звучить гігантськи, але це відповідає лише 0,2% європейського економічного виробництва, і це, безумовно, можливо. Це вартісна інвестиція, тому що Україна має величезний економічний потенціал", – пояснив єврокомісар.

Реклама:

Він уточнив, що збільшення бюджету на 20% за нинішніх умов означатиме додаткові 200 мільярдів євро протягом семирічного бюджетного періоду ЄС.

Зеленський закликає ЄС почати переговори про вступ із Україною в червні

"Фінансова сторона – це найменше, що мене турбує. Більшою проблемою є підготовка в ЄС: як ми ухвалюємо рішення, як ми забезпечуємо верховенство права? Як нам поєднати великий аграрний сектор України з нашим сільським господарством?" – наголосив Ган.

Минулого року ЗМІ з посиланням на внутрішні оцінки європейських посадовців повідомляли, що в перші сім років після повноцінного вступу України до ЄС вона зможе претендувати приблизно на 186 млрд євро із бюджету Євросоюзу. 

Як відомо, українська сторона і Брюссель працюють над тим, щоби офіційне відкриття переговорів про вступ України до ЄС відбулося не пізніше кінця червня – коли головування у Раді ЄС завершить Бельгія і почнеться піврічне головування Угорщини.

Читайте також детальну статтю "Європейської правди" про проєкт Єврокомісії переговорної рамки для України, яка стане регламентом переговорів про вступ до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: