Євродепутатка порадила Україні включити опозицію у виконавчі органи влади

Новини — Субота, 27 квітня 2024, 13:51 —

Депутатка Європарламенту, заступниця голови делегації ЄП у комітеті парламентської асоціації ЄС-Україна Віола фон Крамон вважає, що Україні необхідно включити представників опозиції до виконавчих органів влади.

Про це вона сказала в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", повідомляє "Європейська правда". 

Фон Крамон пояснила, що проведення президентських виборів в Україні через війну, яку веде РФ, неможливе, тому вона висловилася на підтримку залучення представників опозиції до органів української виконавчої влади.

"Так, це те, що я вважаю необхідним. Думаю, нам слід було поставити це попередньою умовою на самому початку... Ви бачили, як Нетаньягу (прем'єр-міністр Ізраїлю. – Ред.) від самого початку, через 24 години після нападу (ХАМАС на Ізраїль) створив військовий кабінет. Він подбав про те, щоб залучити всіх, і щоб усі говорили одним голосом. Того самого можна було очікувати від України", – сказала вона.

Реклама:

Водночас депутатка Європарламенту не виключила, що цю умову може бути висунуто під час надання подальшої фінансової підтримки з боку Заходу.

 "Я б сказала, що цього можуть вимагати США, ЄС, Німеччина та інші донори. Вважаю, потрібно зробити так, щоб усі учасники політичної арени отримували однакову увагу, однаковий доступ і однаковий фінансовий огляд. Так вони знатимуть, які гроші приходять і йдуть, і чому ухвалюються ті чи інші рішення. Я за те, щоб більшою мірою залучати опозицію до процесу ухвалення рішень на виконавчому рівні", – аргументувала вона.

Фон Крамон також прокоментувала випадки, коли депутатам Верховної Ради відмовляли в підписанні відряджень за межі країни. 

"Так, ми дуже добре про це обізнані і боремося за права моїх колег. Це ненормально. Але річ не тільки в опозиції. Цікаво, що після одного з голосувань із таким самим зверненням зіткнулися й ті люди, які не голосували за певний закон. Тож справа не тільки в опозиції. 

Насправді це використовується як політичний інструмент проти тих депутатів, які не йшли президентською лінією, і це проблема", – зазначила фон Крамон.

Нагадаємо, на початку березня група депутатів, передусім від опозиційної фракції "Європейська солідарність", зареєструвала проєкт постанови, який пропонує зобов’язати спікера Руслана Стефанчука скасувати обмеження на закордонні відрядження.

Зареєстрований 4 березня у Верховній раді проєкт постанови №11058 посилається на резолюцію Європейського парламенту "в частині скасування обмежень щодо закордонних поїздок народних депутатів України".

Читайте також пояснення "ЄвроПравди", чому "війна" між Зеленським та Порошенком руйнує європейське майбутнє України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: