У Чехії розповіли, як з 2022 року таємно купували снаряди Україні

Новини — П'ятниця, 31 травня 2024, 14:18 — ,

Система, завдяки якій Прага купує для України боєприпаси в державах, що не є членами ЄС, діє у Чехії від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Про це розповів чеський урядовий уповноважений з питань реконструкції України Томаш Копечний, йдеться у тексті "Європейської правди".

Копечний до кінця 2022 року працював у Міноборони, був заступником міністра з питань оборонної співпраці. Саме під його керівництвом у чеському Міноборони розробили схему закупівлі зброї для ЗСУ, яка найбільш відома за назвою "чеська ініціатива".

Копечний розповів, що 1 лютого чеський прем'єр-міністр Петр Фіала повідомив своїм європейським колегам, що в Чехії вже майже два роки працює система, яка дозволяє купувати боєприпаси у державах за межами ЄС. Йшлося і про закупівлю зі складів, і про замовлення виготовлення нових снарядів на потужностях третіх країн.

Реклама:

"Ця система дійсно працює з початку повномасштабного вторгнення, і у ній брали участь інші держави, та ми запрошували до неї й інших союзників. Просто до 2024 року ми робили все це таємно", – зазначив Копечний.

Згодом президент Польщі Петр Павел на Мюнхенській безпековій конференції публічно оголосив, що у Чехії є така система – і з того часу про неї почали говорити публічно.

"З’ясувалося, що публічність також може допомогти. Бо багато інших країн, які ми непублічно інформували і запрошували до нас протягом попередніх двох років тільки після цієї публічної заяви  президента Павела звернулися до нас і почали висловлювати свою підтримку і готовність долучитися", – розповів Копечний.

Він додав, що у закупівлі зброї публічність має свою межу, і Чехія досі не розкриває багато інформації.

"Ми не називаємо суми, не називаємо країни походження цих боєприпасів. І в більшості випадків ми будемо продовжувати дотримуватися цієї політики і надалі", – пояснив чеський посадовець, відзначивши, що так Прага хоче захистити треті держави від небезпеки тиску Росії.

Раніше повідомлялося, що анонсована в лютому 2024 року "чеська ініціатива" зможе забезпечити для ЗСУ від 50 до 100 тисяч снарядів великого калібру на місяць.

Деталі про "чеську ініціативу" читайте у матеріалі: "За рік ми можемо знайти 1,5-2 млн снарядів для ЗСУ. Не розумію, чому для цього немає грошей"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: