Віцепрем'єрка Іспанії йде з посади лідера своєї партії через провал на євровиборах

Новини — Понеділок, 10 червня 2024, 16:55 —

Друга віцеголова уряду Іспанії Йоланда Діас оголосила про відставку з посади голови своєї лівої партії Sumar після того, як вона зазнала поразки на виборах до Європейського парламенту 9 червня.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє агентство Europa Press.

Після засідання виконавчого комітету Sumar у понеділок, яке тривало понад три години, Діас підтвердила повідомлення про відставку з посади генерального координатора партії, яку вона обійняла в березні.

Водночас вона продовжить працювати в іспанському уряді, де, окрім віцепрем'єрства, очолює Міністерство праці.

Реклама:

Крайня ліва партія, яка входить до коаліції з соціалістами в уряді Іспанії, на виборах до Європарламенту набрала менше 5% і здобула тільки три місця в Європарламенті. При цьому "Об'єднані ліві", які входять до Sumar, узагалі не змогли пройти до парламентського органу ЄС.

Натомість тріумфувала правоцентристська Народна партія, яка матиме 22 депутатів у Страсбурзі – на дев’ять більше, ніж досі. Соціалісти на чолі з міністеркою енергетики Терезою Ріберою зможуть розраховувати на 20 місць, втративши один мандат.

Загалом же ультраправим і євроскептичним депутатам попри прогнози не вдалося забезпечити на виборах до Європарламенту достатню кількість мандатів, аби переважити центристські сили.

Читайте більше про те, що означають результати євровиборів та чому вони стали історичними.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: