Президентка Швейцарії очікує на конференцію за участю РФ після Саміту миру

Новини — П'ятниця, 7 червня 2024, 16:01 —

Президентка Швейцарії Віола Амгерд заявляє, що Саміт миру щодо України, який організовує її країна, є лише початком, за яким, ймовірно, послідують переговори з Росією.

Заяву лідерки Швейцарії наводить dpa, повідомляє "Європейська правда".

Амгерд переконана, що обидві сторони – Україна і Росія – повинні бути за столом мирних переговорів.

"Росія могла б бути присутньою на можливій подальшій конференції", – сказала вона.

Реклама:

Амгерд зазначила, що саміт має на меті створити платформу для діалогу, на якій першим кроком буде обговорення того, як можна досягти миру в Україні.

За її словами, мова не йтиме про мир в Україні у вузькому сенсі. Йтиметься про гуманітарні питання, ядерну безпеку, свободу судноплавства та продовольчу безпеку.

"Ми хочемо побудувати довіру і шукати вирішення цих питань, які є важливими для цивільного населення, а згодом і для миру", – сказала вона.

Як відомо, Росія не братиме участі у конференції у Швейцарії, називаючи захід упередженим, а країну, яка його прийматиме, – "відверто ворожою".

Водночас президент Володимир Зеленський не виключав, що саміт у червні закладе основу для подальшого залучення представників Росії до переговорів – але на основі української "формули миру" (яку Москва не визнає).

Раніше "Європейська правда" повідомляла, що західні партнери Києва здивовані зміною позиції України, яка пішла на поступки щодо рішення на майбутньому Саміті миру у Швейцарії.

Водночас у МЗС заперечили поступки інтересами України у проєкті рішення Саміту миру, який відбудеться наступного тижня у Швейцарії.

Детальніше читайте у статті Без миру та з компромісами. Які загрози несе Україні саміт у Швейцарії та чи можна їх уникнути.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: