Мафия, каннабис и выборы: Рим идет на обострение конфликта с Брюсселем

Четверг, 16 мая 2019, 13:32 — , для Европейской правды
Фото: nytimes.com

Напруження між італійським урядом та структурами ЄС вийшло на новий рівень.

Популізм Рима в бюджетній політиці може коштувати Італії суттєвого зниження присутності у керівних органах ЄС. Факт залишається фактом: Італія не зможе виконати рекомендації Брюсселя… Конфлікт всередині коаліції унеможливлює ухвалення непопулярних заходів, на проведенні яких наполягають в ЄС.

Та замість цього увага італійських коаліціянтів прикута до... заборони/легалізації медичної марихуани – питання, в якому позиції лівих та правих діаметрально розходяться.

Останній натяк Брюсселя

Проблеми між Римом та Брюсселем проявилися на День Європи – 9 травня. Цього дня в румунському містечку Сібіу відбувався неформальний саміт лідерів держав ЄС.

Италия объединяет популистов: способны ли ультраправые бросить вызов ЕС

Ця зустріч передбачала проведення підготовчих "торгів" за посади перед виборами до Європарламенту 23-26 травня.

Конкуренція за ключові євробюрократичні посади – це завжди результат злагодженої співпраці усіх: міністрів, прем’єра, лідерів партій, та системність у роботі із євробюрократичними інституціями залишилася в минулому. "Італія повинна відігравати ту роль, на яку вона заслуговує: вона є третьою економічною системою в єврозоні, і тому – зовсім не другорядною в Європі", – заявив прем’єр Конте на прес-конференції.

Проте конкуренція на саміті склалася так, що Рим залишився з порожніми руками, а точніше, без головних європосад.

Звісно, Джузеппе Конте спробував: і з Юнкером поговорив про "борги" Італії, і до "європейського гуманізму" закликав. Напевно, його не зрозуміли, адже "виторгувати" крісло єврокомісара з питань фінансів Конте не вдалося.

Все, що наразі залишилося для Рима – єврокомісар з питань праці або індустрії.

Чому все так складно для Італії? Дуже просто – через внутрішньополітичні "страви" в європейському меню, присмаку і цілей яких ніхто в Європі не може достеменно зрозуміти.

Єврокомісія вже попередила, що державний борг Італії збільшиться до рекордних 133,7 % ВВП у 2019 році, а це може знову відкрити двері для сварок між Брюсселем і Римом щодо видатків жовто-зеленого уряду. Італійська заборгованість зросте ще більше у 2020 році, до 135,2% від ВВП (більш ніж удвічі за 60-відсотковий ліміт ЄС).

Лідери ЄС рекомендують італійській коаліції порозумітися та прийти з низкою прізвищ та рішень, оскільки не зрозуміло, "а що там в італійців взагалі відбувається".

Коаліція "заклятих" союзників

Втім, виконати ці рекомендації Риму стає дедалі складніше. Коаліційні партнери дійшли до "гарячої подачі" своїх перемовин: уже навіть не хочуть зустрічатися один з одним (лише онлайн).

Відповідно, в італійських виборців теж багато запитань: як, кого і що презентуватимуть італійські партії на виборах до Європарламенту.

Те, що обидві партії ледве тримаються разом, не є новиною. Найвірогідніше, що вони протримаються до виборів 23-26 травня. А ось далі? Швидше за все, що ні.

"Все-ще-коаліціянти" використовують будь-яку тему, щоби привернути до себе медійну увагу та сипати гострими компліментами на адресу один одного.

Маттео Сальвіні продовжує грати на "антиміграційних" настроях італійців і запропонував "Декрет безпеки-2" (перший був у 2018 році), щоб обмежити повноваження міністра інфраструктури та транспорту Даніло Тонінеллі у регулюванні питання розміщення мігрантів і побудові відповідних приміщень.

Іншими словами, Сальвіні, який зробив ставку на антиміграційну риторику, хоче забрати собі право вирішувати всі питання щодо розміщення мігрантів в італійських портах. Крім того,

декрет встановлює суворі штрафи для тих неурядових організацій, які надають гуманітарну допомогу біженцям, а також тих, хто виступає проти таких нововведень у законодавстві.

Звісно, ймовірніше за все, положення такого декрету повинна буде підтримати Рада міністрів. Проте в "Русі 5 зірок" сподіваються, що декрет там заблокують через перевищення повноважень або зазіхання на це міністра внутрішніх справ.

Від мафії до канабісу

Історія загострення на початку травня стосунків між Луїджі ді Майо та Маттео Сальвіні продовжилася епопеєю звинувачень, оскільки прем’єр-міністр Джузеппе Конте минулого тижня звільнив одного молодого міністра-хабарника, близького до Маттео Сальвіні.

Прокурори Рима наполягають, що заступник міністра інфраструктури і транспорту Армандо Сірі отримав 30 тис. євро за протекцію бізнес-інтересів італійської компанії з відновлюваної енергетики.

Більше того, Сірі пов’язують також із кланом сицилійської мафії...

Образу через відставку Сірі Сальвіні сприйняв серйозно. "Від сьогодні – війна", – коментує він втрату партнера по "цеху"…

У відповідь Сальвіні нападає на "Рух 5 зірок" через їхню ініціативу... легалізувати канабіс для медичних цілей.

Далі голова італійського МВС береться до справ: спеціальною постановою вимагає закриття магазинів, які з 2016 року здійснюють легальний продаж товарів, що містять конопляні есенції (менше ніж 0,6% тетрагідроканабінолу). Уже закрито три таких крамниці в регіоні Марке.

Цікава статистика: наразі близько 10 тисяч італійських підприємств вирощують канабіс на площі у 3 тис. га (на 2 тис. підприємств зросла їхня кількість після закону 2016 року). Щороку такий "легкий" бізнес дає щедрі прибутки – 40 млн євро.

До речі, міністр внутрішніх справ насправді сам порушує закон, адже видав постанову, що суперечить положенням існуючого закону 2016 року (в Італії дозволений  продаж товарів, що містять не більше ніж 0,6% канабісу (тетрагідроканабінолу), тобто не мають психотропної дії).

Іще цікавіше, що того дня, коли Сальвіні видав свою постанову, міська рада Турина, очолювана "Рухом 5 зірок" спільно з Демпартією та "Вперед, Італіє", ухвалила рішення про дозвіл підприємцям культивувати легкий канабіс у терапевтичних цілях. Отже, туринські "рухівці" протестують проти постанови Сальвіні.

Апогеєм сварок "лівих" і "правих" став Туринський книжковий салон, що розпочав свою роботу минулого тижня. І приводом стали заяви директора Салону Ніколи Ладжойя про неприпустимість використання культури заради політичний амбіцій.

Йшлося про книгу-інтерв’ю "Я – Маттео Сальвіні", презентованої видавничим домом Altaforte, що пропагувала певні цінності. Пікантність ситуації була у тому, що "під певними цінностями" йшлося про антиміграційну риторику і не тільки.

Книга була розкритикована за фашистську риторику.

Неприємний присмак отримали усі: читачі, автор книги, директор Туринського книжкового салону та, відповідно, самі політики.

* * * * *

Час до європарламентських перегонів спливає… Водночас зрозуміло, що "Ліга" точно втримає лідерство на виборах від Італії.  

За даними YouTrend, ця партія отримає 26 місць в Європарламенті, що майже в п'ять разів більше, аніж є зараз (наразі "Ліга" має лише шістьох представників в ЄП). "Руху 5 зірок" прогнозують близько 18 мандатів, а Демпартії – 17.

Відтак, посиливши присутність у структурах ЄС, Рим у своїй боротьбі з Брюсселем обіцяє вийти на новий рівень гостроти.

 

Автор: Вікторія Вдовиченко,

кандидат історичних наук,

асоційований експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма"

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.