Вице-премьер по евроинтеграции. Одного лишь назначения - недостаточно

Пятница, 29 января 2016, 09:00 — Украинская нацплатформа ФГО Восточного партнерства

Громадські організації – члени Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства вітають та підтримують рекомендацію країн-членів Європейського Союзу щодо призначення в Україні віце-прем’єра з питань європейської інтеграції.

Євроінтеграція – цивілізаційний вибір України, основна вимога Революції Гідності.

Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, особливо її економічна частина,  вимагають посиленої уваги та координації на найвищому рівні.

Та на даний момент в Україні не визначено політичну фігуру високого рівня, яка б відповідала за імплементацію Угоди та координацію всього процесу європейської інтеграції країни.

Як наслідок, за більш ніж два роки виконання Угоди отримано доволі незначні результати,

зокрема, стосовно законодавчого забезпечення її виконання.

Натомість маємо справедливу критику від закордонних партнерів за зволікання зі здійсненням ключових євроінтеграційних реформ.

Також через відсутність члена уряду, відповідального за питання європейської інтеграції, досі не створюється українська частина Комітету Асоціації - головними завданнями якого, крім іншого, є забезпечення виконання положень Угоди, аналіз та контроль за процесом її імплементації та співпраця з Платформою громадянського суспільства.

Представники експертного та громадянського суспільства України не раз звертались із закликом про призначення такого посадовця до прем’єра, президента та коаліції.

Серед пріоритетних сфер відповідальності майбутнього віце-прем’єра з євроінтеграції визначались наступні: загальна координація імплементації Угоди з акцентом на її "економічну частину" (ГВЗВТ), захист та реалізація торгово-економічних інтересів України на ринках ЄС,  забезпечення результативного діалогу з інституціями Євросоюзу, а також інформування суспільства про реалізацію євроінтеграційного курсу країни.

Та акцентуємо увагу.

Не менш важливим, ніж саме призначення, є надання віце-прем’єру з євроінтеграції чітких повноважень з координації всіх процесів, пов’язаних з виконанням Угоди.

Повноважень на політичному, управлінському та адміністративному рівнях.

Дані повноваження мають бути забезпечені постановами Кабінету Міністрів, які нададуть можливість віце-прем’єру здійснювати, зокрема, планування, моніторинг, контроль та оцінку реалізації політики у сфері європейської інтеграції, включаючи наближення законодавства України до права ЄС.

Із введенням посади віце-прем’єра з євроінтеграції, в його підпорядкування має перейти нині діючий Урядовий офіс з питань європейської інтеграції в секретаріаті Кабміну.

Однак в майбутньому варто піднімати питання створення окремого органу виконавчої влади.

Наприклад, Міністерства європейської інтеграції чи Національної агенції з європейської інтеграції.

Статус та повноваження цього органу повинні бути достатніми для координації дій усіх інших міністерств та відомств, залучених до формування та реалізації політики  європейської інтеграції.

А наразі запровадження посади віце-прем’єра з європейської інтеграції та призначення фахового управлінця з  ґрунтовними знаннями Угоди та європейського права, з успішним досвідом ведення переговорів з найвищими посадовцями ЄС та взаємодії з експертним середовищем і представниками бізнесу, а також з високим авторитетом в політикумі і суспільстві дозволить забезпечити результативність євроінтеграційного курсу та високу якість здійснення необхідних Україні реформ.

Національний Координатор УНП ФГ СхП

Ірина Сушко

(детальніше про нацплатформу та організації-учасниці цієї структури читайте за посиланням)

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.