Неполное нефтяное эмбарго против РФ, Сбербанк отключат от SWIFT, США дадут GMLRS: новости дня

Дайджест
Вторник, 31 мая 2022, 21:43

В Гаазі зібралась зустріч щодо воєнних злочинів у війні Росії проти України; шостий пакет санкцій ЄС затвердять на днях: ухвалять нафтове ембарго проти РФ з кількома винятками та відключать Сбербанк від SWIFT; Канада запровадила санкції проти Кабаєвої; США планує надати Україні РСЗВ, здатні вражати цілі на відстані понад 64 кілометри; канцлер Німеччини обіцяє, що їхня армія невдовзі буде найбільшою в Європі серед країн НАТО; Росія припинила постачання газу до Нідерландів та з 1 червня припинить до Данії; ЄС виділяє Україні 9 млрд євро макрофінансової підтримки; депутат Держдуми РФ запропонував викрасти міністра оборони країни НАТО; новий ватажок Південної Осетії зупинив підготовку референдуму про "приєднання" до Росії.

Більше важливих і цікавих новин 31 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Політична мета Росії, зустріч щодо воєнних злочинів в Гаазі

Триває дев’яносто сьома доба повномасштабної війни Росії проти України.

Франція вимагає розслідування загибелі свого журналіста на Луганщині, а з полону бойовиків на Донбасі вийшов співробітник місії ОБСЄ.

Росіянин намагався вивезти з Естонії до РФ дрони для російської армії. Його заарештували.

Посли країн Групи семи висловили стурбованість повідомленнями про "фільтраційні табори", які Росія організувала на окупованих нею територіях.

За даними британської розвідки, політичною метою Росії, ймовірно, є повна окупація Донбасу.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що постачання Україні озброєння не допомагає їй перемогти Росію та змінити хід бойових дій.

Чавушоглу також заявив, що Україна та Росія "починають усвідомлювати", що швидкої перемоги через застосування сили не буде.

На його думку, останнім часом знову намітилася тенденція до діалогу

В Гаазі зібралась зустріч щодо воєнних злочинів у війні Росії проти України.

Консорціум юристів планує масовий цивільний позов для відшкодування збитків жертвам війни в Україні.

Секретар Ради безпеки Росії Ніколай Патрушев заявив, що Польща переходить до захоплення територій на заході України.

За його словами, це підтвердив візит до Києва польського президента Анджея Дуди і його слова про те, що "незабаром польсько-український кордон перестане існувати".

Нагадаємо, під час візиту президента Анджея Дуди до Києва Володимир Зеленський повідомив про наміри спростити перетин кордону між Україною і Польщею. 

Докладніше - у матеріалі Наближення до Шенгену: що дасть Україні спільний з Польщею контроль за кордоном.

Тим часом, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що хотів би усунення від влади російського президента Владіміра Путіна.

Нафтове ембарго з винятком, Сбербанк відключать від SWIFT

Президент Європейської ради Шарль Мішель вважає, що шостий пакет санкцій ЄС затвердять у середу або четвер.

За його словами, текст буде розісланий завтра і затверджений завтра ввечері або післязавтра: "Це питання годин". 

Лідери ЄС на саміті, який триває 30-31 травня, ухвалили політичне рішення про запровадження нафтового ембарго проти Росії

Прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков заявив, що для його країни буде зроблено виняток у нафтовому ембарго ЄС проти Росії до кінця 2024 року.

Шостий пакет санкцій включатиме заборону на імпорт нафти з РФ з тимчасовим винятком для трубопровідних постачань.

Навіть з цим винятком нафтове ембарго буде болючим для РФ, бо відразу зачепить 75% російського нафтового експорту в Європу та 90% - до кінця року.

За даними Bloomberg, через відмову від імпорту російської нафти, про яку напередодні домовились держави ЄС, Росія втрачатиме близько $22 млрд на рік.

Члени Європарламенту розкритикували компроміс країн ЄС щодо нафтового ембарго як недостатній крок проти Росії.

Євродепутат від "зелених" Расмус Андресен заявив про абсолютне розчарування тим, що з-під ембарго вивели нафтопостачання через трубопроводи.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що в шостому пакеті санкцій буде також відключення від SWIFT найбільшого російського банку – Сбербанку.

За її словами, шостий пакет санкцій також включатиме заборону на страхування і перестрахування російських кораблів європейськими компаніями, заборону на надання російським компаніям різного роду бізнес-послуг і, що дуже важливо, зупинку трансляції у ЄС ще трьох російських державних ЗМІ.

Європейський Союз відключить російські канали Rossiya24, TV center International, RTR Planeta в рамках шостого пакета санкцій.

Шостий пакет санкцій Європейського союзу також передбачає обмеження щодо десятків російських олігархів.

Через позицію Кіпру з шостого пакета санкцій проти Росії виключили заборону  росіянам купувати нерухомість в ЄС.

У Міністерстві закордонних справ України привітали політичне рішення лідерів ЄС про шостий пакет санкцій проти Росії, але висловили розчарування позицією Угорщини і компромісом в питанні нафтового ембарго.

За даними доповіді, яку підготував апарат уповноваженого при президенті РФ із захисту прав підприємців Бориса Титова, санкції, що діють проти Росії, торкнулися 86,8% російських компаній.

Прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо вважає, що після шостого пакета санкцій проти РФ ЄС має взяти паузу в запровадженні нових обмежень.

Слід додати, що Канада запровадила санкції проти Кабаєвої.

Ракетні системи від США, БМП від Німеччини

Як повідомляє The Wall Street Journal, адміністрація президента США планує надати Україні ракетні системи залпового вогню (РСЗВ), здатні вражати цілі на відстані понад 64 кілометри.

У РСЗВ, яку США планують відправити, дальність дії приблизно вдвічі більша, ніж у гаубиць M777, вже наданих Україні.

У понеділок увечері офіційні особи заявили, що мета відправлення реактивної системи залпового вогню — або GMLRS — полягає в тому, щоб посилити вогневу міць України проти російських військ, що вторглися на Донбас, не дозволяючи Києву розширити війну в глиб території Росії.

Невідомо скільки систем GMLRS поставлять США. Один чиновник сказав, що вони можуть прибути до України протягом кількох тижнів. Навчання їх використання почнеться швидко і займе щонайменше 10 днів.

Ракети будуть встановлені на колісній пусковій установці, яка називається High Mobility Artillery Rocket System.

Очікується, що адміністрація оголосить про своє рішення цього тижня.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що Німеччина обговорює з Грецією передачу їй бойових машин піхоти для того, щоб Греція могла передати свої Україні і отримати заміну.

Канцлер зазначив, що Німеччина планує продовжити надавати Україні підтримку зброєю, у тому числі - шляхом надання заміни іншим союзникам, які передають своє озброєння Україні. 

Тим часом, голова комітету Бундестагу з оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн з Вільної демократичної партії закликала федеральний уряд якнайшвидше доставити 50 бойових машин піхоти Marder в Україну

Раніше німецькі ЗМІ повідомляли, що канцелярія Олафа Шольца вже кілька тижнів блокує доставку БМП Marder із промислових запасів. Крім того, згідно з внутрішнім звітом, у Бундесверу залишилися 32 машини, які можна було б поставити.

Парламентська асамблея НАТО на останньому засіданні весняної сесії в понеділок одноголосно ухвалила декларацію на підтримку України.

Документ під назвою "Підтримка України", розроблений представником Польщі Міхалом Щербою, підтримали всі понад 200 членів Парламентської асамблеї, що представлять 30 держав НАТО.

Делегати закликали НАТО посилити санкції проти Росії, зокрема й щодо енергетичного сектора, поки вона не відведе війська з України, а також суттєво збільшити рівень постачання зброї Києву, зокрема важкого протиповітряного, артилерійського, протиракетного й протичовнового озброєння.

Країни Європи збільшують витрати на оборону

У другий день саміту Євросоюзу в Брюсселі лідери мали обговорити посилення оборонних витрат у скоригований спосіб.

Він наполіг, що війна в Україні засвідчила необхідність для ЄС бути добрим не тільки у торгівлі чи у верховенстві права, але мати також потужну військову міць.

Іспанія подвоїть військові витрати через російську загрозу.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що спецфонд для Бундесверу в розмірі 100 млрд євро істотно зміцнить німецькі збройні сили.

За його словами, Німеччина незабаром матиме найбільшу регулярну армію в Європі в рамках НАТО.

У Данії напередодні референдуму 65% громадян хочуть зміни оборонної політики.

Польща розглядає можливість купівлі корейських танків К2.

У Молдові розмірковують про купівлю зброї в дружніх країн.

Росія відключає газ Нідерландам і Данії

"Газпром" підтвердив припинення постачання газу до Нідерландів через відмову платити в рублях.

У нідерландській GasTerra пояснили, що відмовляються від вимог РФ щодо оплати через те, що це означало би порушення санкцій ЄС проти Росії.

Термін чинного контракту з "Газпромом" у компанії спливає 1 жовтня і продовжувати його не планують. 

Міністр з питань енергетики й клімату Роб Єттен сказав, що розуміє рішення компанії, та що втрата поставок від "Газпрому" не буде мати суттєвих наслідків для домогосподарств і бізнесу.

Російський газовий монополіст "Газпром" заявив про припинення з 1 червня постачання провідній данській компанії Ørsted та, частково, Shell Energy Europe.

У компанії заявили, що призупиняють постачання за відмову партнерів розраховуватися за газ у рублях - "до здійснення оплати згідно з порядком, встановленим наказом президента РФ".  

Днями Ørsted повідомляла, що очікує таку реакцію російської сторони і підготувалася до неї.

Також у "Газпромі" заявили про призупинення постачання компанії Shell Energy Europe за контрактом на постачання до Німеччини з тієї ж причини. Максимальний річний обсяг поставок за цим контрактом складає 1,2 млрд кубометрів. 

Наразі точно не відомо, яких саме країн торкнуться наслідки цього рішення та наскільки болючими вони можуть стати. 

Інше: 9 млрд євро Україні від ЄС, інфляція в Єврозоні

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, що Україна працює над організацією операції під егідою ООН та за участі флотів партнерів, щоб створити безпечний морський коридор для українського зерна.

ЄС виділяє Україні 9 млрд євро макрофінансової підтримки.

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив, що усі великі країни Європейського союзу, крім Італії, проти надання Україні статусу кандидата на вступ.

Інфляція в єврозоні сягнула рекордних 8,1%.

Депутат Держдуми РФ запропонував викрасти міністра оборони країни НАТО.

Новий ватажок Південної Осетії зупинив підготовку референдуму про "приєднання" до Росії.

Відставку Джонсона підтримують вже 28 консерваторів, можливе голосування за вотум недовіри.

МЗС Чехії викликало російського посла через питання щодо нерухомості.

Суд залишив Додона під домашнім арештом.

Це лише частина цікавих новин 31 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: