Бізнесу недодали легкості

Середа, 28 жовтня 2015, 13:35 — Юрій Панченко, Європейська правда

У новому рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business-2016 Україна посіла 83-тє місце, піднявшись за рік на 13 сходинок. Тим самим прогноз президента Петра Порошенка, який обіцяв зростання на 10 сходинок, був побитий.

Чи все ж не виконаний, оскільки насправді Україна зросла лише на 4 сходинки – якщо вірити уточненням авторів звіту, експертів Світового банку.

В чому різниця? Річ у тім, що Doing Business в останні роки активно критикують. Як наслідок – Світовий банк регулярно вдосконалює методику розрахунків. І тому, якщо офіційно за підсумками минулого року Україна була на 96-му місці з 189 світових економіки, то після перерахунку виявилося, що тоді ми були на 87-му місці.

Ця різниця дозволяє краще оцінити прогрес країни та роботу українського уряду. Хоча б тому, що в Мінекономрозвитку обіцяли швидке підвищення в топ-50 рейтингу Doing Business.

За таких темпів обіцяний урядом результат реальний лише в дуже віддаленій перспективі!

Хоча б тому, що зі зростанням в рейтингу подальше просування стає все складнішим, адже доводиться конкурувати з країнами з дружнім для бізнесу діловим середовищем.

Втім, в Мінекономрозвитку впевнені, що стрімке зростання рейтингу чекає на Україну вже за підсумками наступного року. За словами міністра Айвараса Абромавичуса, низький результат пов'язаний з тим, що Світовий банк враховує лише реформи, реалізовані до червня поточного року (а у випадку податкових змін – до кінця минулого року), а отже – ключові законопроекти не були враховані.

На уточнююче запитання ЄвроПравди Абромавичус відповів, що завдання входження в топ-50 залишається актуальним, більш того, він упевнений у досягненні цієї мети вже за підсумками наступного рейтингу DB.

Поки ж цього не сталося, Україна знаходиться в компанії Саудівської Аравії, Брунею і Китаю. А головне – ми, як і раніше, займаємо гіршу позицію серед всіх європейських країн. Хіба що випереджаємо Албанію (97 місце) і лише трохи поступаємося Мальті (80), але це вкрай слабка втіха. А з країн СНД ми випереджаємо Узбекистан (87) і Таджикистан (132).

Для порівняння, Білорусь у цьому рейтингу займає 42-е місце, Росія – 51-е, а Молдова – 52-е. І всі ці країни також показали зростання в нинішньому рейтингу.

А ще кращим є показник Казахстану – 41-е місце – там дбають про своє місце в рейтингу ведення бізнесу і запрошують європейських консультантів. І це вже не кажучи про наших сусідів – країни ЄС. Польща займає 25-е місце, Словаччина - 29-е, а Угорщина – 42-е.

Тобто помірне зростання у рейтингу Doing Business, всупереч обіцянкам чиновників, не призведе до додаткового надходження іноземних інвестицій.

Навіть якщо забути про конфлікт на сході країни, ми, як і раніше, програємо всім сусідам, а отже – інвестори в першу чергу орієнтуватимуться на ці країни, а не на Україну.

Чим зараз може похвалитися Україна?

Найкраща наша позиція – 19-е місце в легкості отримання кредитів. Однак радіти цьому не хочеться, оскільки Світовий банк враховує лише процедури, не звертаючи увагу на розмір кредитних ставок.

Також непогані позиції країна має в легкості реєстрації прав власності (61-е місце), забезпечення виконання контрактів (61-е) і легкості старту бізнесу (90-те). Саме з цих позицій в Мінекономрозвитку очікують найбільшого прогресу за підсумками наступного звіту.

У свою чергу найбільшого успіху цього року Україна досягла у легкості підключення до електроенергії – зростання з 185-го місця до 137-го. Останнє – черговий доказ того, як легко домогтися приголомшливого прогресу, перебуваючи в "хвості" рейтингу.

 

Втім, за багатьма позиціями Україна, як і раніше, залишається одним зі світових аутсайдерів.

Ми – 107-мі у світі за легкістю сплати податків, 109-ті – за легкістю транскордонної торгівлі і 141-ші(!!!) – за легкістю вирішення проблеми неплатоспроможності.

"Якщо говорити про бізнес, то ніхто вже не чекає дуже швидких реформ, які обіцяє уряд. Хоча, звичайно, обіцяне зростання цілком ймовірне за наявності політичної волі", - каже виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Ганна Дерев'янко.

Підтвердження цієї оцінки – останнє опитування з приводу самовідчуття українського бізнесу, що проводиться асоціацією за підсумками III кварталу. Тобто в той період, який, за словами Айвараса Абромавичуса, не встигли врахувати при розрахунку Doing Business. Цей рейтинг показав хай і невелике, але погіршення оцінок українських підприємців.

"Ми бачимо надто сильну протидію реформам. Тому наші оцінки поки не дуже оптимістичні", - резюмує Дерев'янко.

І нарешті – ще одна проблема. Як вже згадувалося, рейтинг Doing Business часто критикують за необ'єктивність. Рейтинг робить лише точкові вимірювання стану економіки.

Це призводить до того, що багато урядів – особливо країн, що розвиваються, з авторитарною владою, – прагнучи показати свою відкритість інвестиціям, проводять реформи виключно в "місцях вимірів".

Як наслідок – рейтинг цих країн зовсім не відповідає реальній легкості ведення бізнесу.

Подібні схеми практикував і уряд Миколи Азарова.

Чи зберігається ця практика зараз? Швидше за все, ні, тому що серед ініціатив того ж Мінекономрозвитку норми, які безпосередньо впливають на позиції України в Doing Business, знаходяться в явній меншості.

Втім, варто погодитися з директором Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Чімяо Фаном: "Якби рейтинг враховував рівень корупції і стан транспортної інфраструктури, місце України в ньому було б зовсім іншим".

Додамо від себе – набагато нижчим за нинішнє!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: