Статті

Інформаційна війна, європейський фронт. Частина перша
В період інформаційної війни, яку відкрито ведуть проти нашої держави, західний фронт не менш важливий, ніж східний... Щоденні жертви, поранені, волонтери, героїзм, від якого у нас захоплює дух – інформація про все це до чеських глядачів не потрапляє. Українці в таких газетах – це лише кримінальна хроніка та надзвичайні події...
Війна та повернення корупціонерів. Чому падає інвестиційний рейтинг України?
"Асоціація з ЄС ще донедавна вважалася основним фактором, що забезпечить реформи та верховенство права для бізнесу. Однак вже зараз ми бачимо, що сподівання на реформи поки що не виправдалися". "Компанії тверезіше ставляться до слів урядовців та чекають на реальні справи".
Нова болгарська коаліція та майбутнє Південного потоку
Перед новим урядом Болгарії на чолі з лідером ГЕРБ Бойко Борисовим стоїть безліч завдань та викликів на багатьох фронтах. Але одним з ключових питань є ставлення нового уряду до Південного потоку - газопроводу, який має доставляти російський газ до Італії та Центральної Європи в обхід України.
Що змінить "тимчасове виконання" Угоди про асоціацію? ІНФОГРАФІКА
...Особливо важливо, що з 1 листопада розпочалося застосування більшої частини додатків до Угоди, які фактично запускають низку важливих реформ... Також Україна та Євросоюз створюють двосторонні органи, які контролюватимуть виконання Угоди та навіть, за потреби, модифікуватимуть документ.
Швейцарська ініціатива проти мігрантів: сидіть вдома і не розмножуйтесь
Розглядаючи Швейцарію як свого роду закритий "біотоп", автори ініціативи розрахували оптимальне, на їхню думку, "сальдо міграції". Однак у своїх викладках вони пішли ще далі, вказуючи на те, що причина імміграції до Швейцарії – занадто висока народжуваність, характерна для доіндустріальних патріархальних суспільств багатьох країн.
Грузинська мрія втрачає європейський вектор
"Грузинська мрія" від початку була неприродним об'єднанням, де прозахідні дипломати стояли поруч з проросійськими промисловцями. Тепер всі стають на свої місця. Деякі ще й сідають, але це деталі... "Вільні демократи", які пішли в опозицію, були уособленням західного вектора. Тепер на "Грузинську мрію" чекають питання про прийдешню зміну курсу...
НАТО: реанімація Україною
У штаб-квартирі НАТО і за її межами все частіше можна почути про те, що українсько-російський конфлікт став приводом реанімувати організацію... Зараз, в період затвердження національних бюджетів, настає момент істини – чи будуть члени альянсу виконувати домовленості, чи продовжать економити, попри "російську загрозу"...
Львівське печиво на європейський смак. Новий шанс для експортерів
«Після кількох поїздок з’являється бажання повернути – адже грошей вже витратив багато, а результату поки немає. Саме тут треба "дати собі копняка", щоб змусити себе йти далі», – розповідає бізнесмен. Та зняття мит з боку ЄС нарешті поміняло ситуацію...
Румунські вибори - наслідки для України
Зміна президента Румунії може змінити і розклад сил в ЄС для України. Є підозри, що насправді новий румунський лідер стане новим "другом Кремля" в Євросоюзі... Водночас "російська загроза" може виявитися лише передвиборчою риторикою. Про переконливі докази проросійської спрямованості нинішнього прем'єра говорити наразі не можна...
Нестерпна легкість бізнесу
Україна показала стрімке зростання у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business, піднявшись на 96-ту сходинку. Однак таке зростання було обумовлено реформами, що були прийняті ще минулого року, а відповідно – нинішній уряд фактично не доклав зусиль до цього успіху. Новий уряд ще має достатньо часу, аби впровадити необхідні для бізнесу реформи. В іншому випадку наступного року Україна може показати погіршення рейтингу.
Позапаспортний контроль
Російські закордонні паспорти "нового зразка" можуть незабаром відчинити ворота до країн Шенгену всім кримським бізнесменам, службовцям та громадським діячам, які співпрацюють та підтримують діючий окупаційний режим і не підпадають під санкції Заходу.
Прасувальна дошка пошани
"Європейська правда" починає серію публікацій про українських виробників, які змогли "прорубати вікно в Європу", тобто вийти на ринок ЄС і досягти там успіху. Сьогодні, після підписання Угоди про асоціацію, їхній досвід – на вагу золота. Адже український бізнес часто робить якісні та недорогі товари, здатні завоювати своє місце на європейському ринку.
Висновки Європейської Ради по Україні. Текст
У висновках Європейської ради за результатами саміту ЄС закликає Росію взяти на себе відповідальність за повну реалізацію мінських домовленостей, зокрема запобігти пересуванню бойовиків та військового обладнання до України та здійснювати вплив на сепаратистів.
Чи піде Україна по захист у СОТ?
Якщо уряд вирішив виносити проблеми у торгівлі з РФ на розгляд СОТ, то виносити треба не одне, а всі порушення Москвою норм міжнародної торгівлі. За останній рік РФ вчинила чимало таких порушень, замовчувати які уряд не має права. Однак це вимагає ще більшого обcягу юридичної роботи, яку й досі не розпочато.
Сканер асоціації: програми партій про доступ до ринків ЄС
Щоб отримати всю вигоду від вільної торгівлі з ЄС, новому парламенту потрібно ухвалити низку законів та докорінно змінити правила, за якими діє український бізнес. Однак, як показав наш тест, лише дві партії вимагають невідкладного запуску в дію Угоди про асоціацію, а ще чотири - проходять за фільтром "сприяння експорту". А от за фільтром-критерієм "усунення технічних і фітосанітарних бар’єрів" наш тест не проходить жодна партія.
Висновки Ради міністрів ЄС із закордонних справ щодо України. Текст
У висновках за результатами засідання міститься низка жорстких зауважень, зокрема щодо відповідальності РФ за виконання мінських угод, та заклики до виведення "незаконних збройних груп, військової техніки, бійців і найманців". Окрім того, вкотре наголошується, що Угода про асоціацію є двосторонньою і будь-які зміни до неї можуть вноситися лише на прохання однієї з сторін і за згодою іншої.
Непотрібна гуманітарка-2. Документальне підтвердження
Офіс комісара ООН каже, що їх... змушують платити приватним структурам для проходження вантажами кордону. Практика, звична для українців, західним донорам видається дикою. "Уряд має забезпечити, щоби фінансова допомога біженцям від міжнародних донорів була звільнена від оподаткування. В іншому разі донори не будуть фінансувати таку діяльність", - додають в ООН.
Енергетичний ринок Європи – ключ до незалежності від Росії
Створення європейського газового ринку здатне захистити країни ЄС і Україну від ультиматумів "Газпрому". Це стане можливим, щойно європейські споживачі зможуть швидко переключатися між постачальниками. Частково це реально вже зараз, що показав нещодавній контракт "Нафтогазу" з норвезькою Statoil.
СОТ розсудить
До кінця року Росія подасть свій перший позов до України – оскаржить введення антидемпінгового мита на ввезення нітрату амонію. Негативне рішення за цим позовом потрібно в першу чергу російський владі – для підтвердження українських порушень. Саме тому експерти рекомендують подати зустрічний позов до Росії, тим більше, що порушень з її боку більш ніж достатньо.
«Європейський шлях» радника Порошенка. Загублений епізод
Колишні урядовці кажуть, що такий протокол – безумовний доказ підтримки Демченком рішення про відмову від Угоди про асоціацію... "Якби були застереження від МЗС, вони однозначно мали бути в протоколі", - пояснив у коментарі ЄвроПравді колишній заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський.
Як виконати Асоціацію: прощання з коньяком. Інфографіка
Євросоюз надав перехідні періоди для товарів, назви яких прижилися в нашому продовольчому лексиконі. Це, звісно ж, "шампанське" та "коньяк", а також сири "фета", "пармезан", "рокфор" та інші. Їх можна буде випускати для продажу на внутрішньому ринку протягом 7-10 років, а тим часом – просувати інші назви.
Експорт молока в ЄС можливий, але є зауваження
Делегація ЄС завершила перевірку українських молочних підприємств. Самі підприємці та урядовці стверджують про позитивні результати перевірки, що дозволить почати експорт вже наступного року. У представництві ЄС наголошують на зауваженнях, без виправлення яких отримання дозволу на експорт неможливе.
Дипломатична люстрація. Зелене світло "сірому кардиналу" МЗС?
Руслан Демченко, який був уособленням режиму Януковича у МЗС, не зник з небосхилу. Дипломат атакував Порошенка дзвінками та sms, у яких пропонував послуги і, зрештою, став радником президента... Якщо ж президент захоче сховати від люстрації свого "соратника по-новому", то може призначити його, приміром, послом до Росії.
Друзі Росії готують удар у відповідь
"Втома від української кризи" і "треба ж якось домовлятися, навіть з Росією Путіна" – ось ключові думки, які почули присутні на "українських дебатах" в Страсбурзі. Наразі ніхто не може сказати, чи набралася би в залі половина "втомлених європейців" у разі, якби голосування відбулося вже поточного тижня...
Баррозу публічно відповів Путіну. Текст листа голови Єврокомісії
Жозе Мануел Баррозу: "Угода про асоціацію залишається двосторонньою, і згідно з нормами міжнародного законодавства будь-які зміни до неї можуть вноситися лише на запит однієї зі сторін".
Побиття по-страсбурзьки. "Антифашистська поразка" Росії
Росія планувала змінити розклад сил у Страсбурзі, вийти з глухої оборони і, за щасливого збігу обставин, перейти в дипломатичний наступ. Але – не судилося. Обговорення та голосування завершилося відвертим провалом Кремля. Втім, це лише тактична, а не стратегічна поразка. Росія вже готує всі сили, щоби добитися відновлення права голосу на січневій сесії асамблеї...
Захист із ускладненнями. Cпроба протидії російським субсидіям
Україна вперше вирішила захистити своїх виробників шляхом антисубсидиційного розслідування. Це досить складний метод захисту ринку, використання якого вимагає чіткого дотримання всіх вимог угод СОТ. В іншому випадку спроби захистити вітчизняних виробників можуть призвести до ще однієї суперечки в рамках процедури з врегулювання спорів СОТ.
ЗВТ між ЄС та Україною офіційно відкладено. Текст рішення
Рада ЄС із загальних питань офіційно прийняла рішення перенести на 2015 рік початок виконання Зони вільної торгвілі Україна-ЄС, яка є частиною Угоди про асоціацію. Документі підкреслює, що ініціювати зміни до Угоди в перехідний період можуть лише Україна та ЄС - і ажніяк не Росія
"Глибока занепокоєність" німецького бізнесу
Західні інвестори неоднозначно відреагували на перенесення вступу в силу економічної частини Угоди про асоціацію України та ЄС. Вони не знають, чого очікувати від зусиль українського уряду. Спроби влади адміністративно вплинути на курсу гривні можуть повністю "обнулити" інвестування. А деякі інвестиції зірвалися саме через тристоронню домовленість із Росією.
Торгівля без війни. Підсумки двох місяців ЗВТ з Євросоюзом
Попри поширену думку про те, що українські виробники "не готові до торгівлі з Європою", практика доводить зворотнє. В гривнях експорт зріс приблизно вдвічі порівняно з 2013 роком!.. Зрозуміло, що нині, в період війни, промислова статистика Донбасу буде геть не такою "красивою"...
Зовнішня торгівля в розрізі регіонів: Євросоюз виграв на Донбасі
Дія автономних преференцій ЄС та обмежень на російському ринку змінила структуру українського експорту. Частка європейського експорту тепер переважає навіть у статистиці Донецької, Луганської та Одеської областей, які донедавна вважалися цілковито залежними від російського ринку. Виправлено дані по Херсонській області.
Комісію Юнкера можуть заблокувати через проблемних комісарів
П'ятеро комісарів, номіновані від Словенії, Великої Британії, Іспанії, Угорщини та Мальти, є найбільш "уразливими" до питань європарламентарів з огляду на свої політичні погляди, а також невідповідність тим посадам, на які їх призначили. Через це комісію Юнкера можуть заблокувати в цілому.