Статті

Як Яценюк і Хоменко прикрилися Євросоюзом
Вносячи в парламент законопроект про створення Служби фінансових розслідувань, податківці і прем'єр заявляли, що на створенні СФР наполягає Євросоюз. Насправді, все рівно навпаки. Представники ЄС виступили проти проекту, але українська влада цей факт ретельно приховує.
Євроінтеграція по-кабмінівськи: конкурс без конкурсу
Значна частина членів Кабміну чудово знала: відбір "європейських" заступників у їхніх міністерствах складно назвати "чесним і неупередженим"... Конкурс було проведено, але подекуди заступниками зрештою стали не його переможці, а помічники чи друзі міністра... Та, на щастя, можна констатувати, що в низці міністерств "єврозаступниками" стали дійсно фахові люди.
Мінський формат. Розвідка самітом
Дійти компромісу у форматі сімки – майже неможливо. Тому схоже, що Київ навіть не ставить собі це за мету. Джерела свідчать, що в адміністрації Порошенка і не планують підписання чогось вагомого... "Відповіді Росії мають прозвучати при свідках. А тут свідків буде достатньо", - пояснив посадовець... Але не варто недооцінювати якість роботи російської дипломатії. Там також приготувалися до контратак.
Зустріч у Мінську - це черговий ляпас Путіна світу
Схоже, що і ми, і європейці, йдучи на переговори з керівництвом Митного союзу щодо Угоди, по суті, йдемо на поводу у забаганок пана Путіна... В умовах, коли Росією ведуться військові дії на знищення проти України, говорити про другорядні (хоча й безперечно важливі) речі - такі як торгівля, енергетика тощо - це взагалі ознака поганого смаку.
Промисловість військового часу
Бойові дії на сході призвели до різкого поглиблення кризи в українській промисловості. Зараз вона знаходиться у своєрідному шпагаті – позитивний ефект від відкриття європейського ринку буде відчутний лише із значним лагом, тоді як негативні наслідки україно-російських стосунків помітні вже зараз.
Агресія Кремля. Економічні мотиви Путіна
Позиція Кремля є незмінною – йому потрібен конфлікт, що тліє і не є законсервованим... Україні потрібно зрозуміти, що один із основних торговельних партнерів - не тільки військовий агресор, але його економіка сама по собі продукує рецесію та депресію. Україні потрібні швидкі кроки з модернізації внутрішніх справ та переорієнтації на більш динамічний ринок Євросоюзом.
Російський бойкот: овочева дієта для Євросоюзу
Російські санкції зачепили нехай невелику, але дуже впливову групу європейського бізнесу - сільгоспвиробників. У Єврокомісії пам'ятають про багатотисячні мітинги фермерів, які протестували 2008 року проти зниження дотацій галузі та паралізували дороги в столиці ЄС... Втім, на щастя, у європейських експортерів немає злості на Україну. Бізнес чітко усвідомлює, хто є винуватцем їхніх проблем.
Війна не для всіх
В цілому, санкції виглядають як "штраф за вбивство" - оплатив квитанцію, і пішов вбивати далі. Тим більше, платити Росії поки є чим, вона вміє це робити і успішно "експортує" свій "національний фінансовий колорит" у міждержавних взаєминах. (рос)
Інвестклімат на тлі війни
Європейський бізнес, що працює в Україні, фіксує дуже повільне покращення інвестиційної привабливості країни. Однак ще донедавна очікування бізнесу були набагато вищими, ніж зараз. «Можна сказати, що бізнес позбавляється ілюзій», – визнає виконавчий директор ЄБА Анна Дерев’янко. Одночасно бізнес мало непокоїть закриття російського ринку – така проблема турбує лише 4% підприємців.
Нова Єврокомісія - якою вона буде?
Призначення майбутнього комісара конкуренти прокоментували так: "Її уряд не протримається довше, аніж довжина спідниць, які вона носить". Між тим вже минуло майже півтори роки...
"Особлива англійська" Етінгера здобула особливої назви на брюсселькому сленгу - Oetinglish... Втім, лідери ЄС зроблять все, щоб затвердити ЄК у плановому форматі.
Перший дипломатичний фронт. Яких змін потребує МЗС?
...Чимало досвідчених ініціативних дипломатів-патріотів або за власним бажанням, або за наполегливою "порадою" зверху пішли працювати в інші сфери. Натомість штат наводнили вихідці з Донбасу і так звані "блатні", яким, окрім відрядження в якусь розвинену країну та престижного запису в трудовій, нічого не потрібно. Виправити становище можна... Але для цього потрібен час.
Як виконати Угоду. EUR.1: митниця за умов асоціації. Інфографіка
Корупційність, складність процедур та непрозорість при прийнятті рішень – так можна описати роботу української митної системи. Це "давні традиції" наших митників. Найбільш парадоксальним є те, що українське митне законодавство відповідає європейським вимогам, але чомусь хороші європейські принципи сильно деформуються на наших теренах...
Візова лихоманка. Зворотній бік
Схоже, що проблема з отриманням польської візи прийшла в українську реальність "всерйоз і надовго". Якщо навіть у вересні (після пори відпусток) настане тимчасове полегшення, то взимку на нас чекає ще один виток спіралі, а далі ще один, ще серйозніший – з травня 2015 року.
Державна допомога бізнесу. Досвід Литви для України
Литва від початку запроваджувала європейську модель моніторингу і контролю за державною допомогою бізнесу. Такі зміни дали литовському бізнесу нові прозорі правила розвитку конкуренції. Підприємці отримали впевненість, що всі грають за чесними правилами і ніхто не отримує переваги за рахунок державного бюджету.
Капкан вільної торгівлі
У відповідь на дії Росії Україна може порушити питання про свій вихід із зони вільної торгівлі. Втім, розірвавши його, Україна позбавить себе безмитної торгівлі і з іншими країнами СНД. Чи зможе Україна оперативно укласти нові двосторонні договори, щоби компенсувати втрати товарообігу? Малоймовірно...
Санкції попереджувального рівня
«Ніхто не очікує, що ці санкції проіснують рік в своєму нинішньому вигляді. Вони або будуть відмінені, у випадку зміни російської політики в Україні, або суттєво посилені»,-- прогнозує експерт. В такій ситуації нинішні санкції носять в першу чергу попереджувальний харакер. Європа вперше показала, що готова принести економіку в жертву принципам, а значить - готова на нове розширення санкцій.
Альтернатива Донбасу
Рівень залежності економіки областей Донбасу від експорту до Росії не є катастрофічним, значно більшими можуть бути втрати від розриву зв’язків на внутрішньому українському ринку. Ці наслідки можна подолати завдяки наданню допомоги в пошуку роботи, підвищенні кваліфікації або перекваліфікації працівників. В цьому контексті важливим є активне використання автономних торговельних преференцій ЄС, які є прелюдією до повноцінної зони вільної торгівлі.
Нідерланди: переоцінка дружби
«Йдеться про те, щоб показати, що агресивна політика Путіна неприйнятна в сучасній Європі. І ми закликаємо до того, аби Нідерланди посіли провідну позицію в європейських інститутах і наполягали на зміни у ставленні до Кремля. Так, ми розуміємо, що у випадку більш жорстких санкцій постраждає і наша економіка, але це дає можливості для її трансформації».
Українському молоку відкрили європейське майбутнє
Термінове прийняття законів про безпеку харчових продуктів пов’язане з візитом в Україну великої комісії Генерального директорату ЄС з питань охорони здоров’я та захисту прав споживачів. Ревізія буде безпрецедентною: буде перевірено готовність до експорту в ЄС українських підприємств молочної та м’ясної (свинина, яловичина, м’ясо страусів та кролів) галузей.
Джерела в ЄС розкрили санкційні плани. На розгляді – три сценарії
"Рівень найнижчої інтенсивності" передбачає введення обмежень на імпорт з Росії кількох груп товарних позицій. Та найбільшою бідою "слабкого сценарію" є те, що він передбачає лише декларативну заборону військової співпраці ЄС та Росії... З позиції агресора "Містраль" є не зброєю, а лише засобом доставки зброї до берегів України.
Кому загрожує підвищення російських мит?
Росія може підвищити мита на українські товари до рівня в середньому близько 9%. В такому випадку експорт продукції, до якої може бути застосоване мито 10% та вище, з великою вірогідністю стане збитковим. При цьому вплив на традиційні статті українського експорту, зокрема метали та продукцію машинобудування, буде незначним, оскільки до цих товарів застосовуватимуться відносно низькі імпортні мита.
Перехід до технічних правил і стандартів ЄС: Міфи та реальність. Частина друга
З реформою своєї системи технічного регулювання Україна запровадить правила гри, знайомі багатьом інвесторам. Простіша та прозоріша система має підвищити інвестиційну привабливість України. Якщо ми ще позбавимось корупційної психології «частки в бізнесі», слід очікувати притоку інвестицій та створення нових робочих місць.
Геть від Москви. Як уряд допомагатиме українським експортерам
Внаслідок повного закриття російського ринку падіння українського експорту в 2014 році складе 31%. Щоб компенсувати ці втрати, в уряді обіцяють збільшити з 90 до 180 днів термін продажу валютної виручки, відкрити п’ять нових торговельних місій, а також створити національне експортне агентство.
Перехід до технічних правил і стандартів ЄС: Міфи та реальність. Частина перша
Від парафування Угоди про асоціацію з Європейським Союзом до самого початку Євромайдану в Україні не припинялися дискусії, чи варто нам підписувати Асоціацію. Тепер, коли політичний вибір зроблено, знову лунають старі заклики — подумати, прорахувати, почекати… На їхню підтримку знову наводяться аргументи, які базуються на хибних уявленнях та необґрунтованих оцінках. Нижче представлені сім "міфів", які вдалося зібрати з різних джерел, і спроба пояснити реальний стан речей.
Нестрашна СОТ. Бізнес спростовує міфи
Під час вступу України до Світової організації торгівлі було створено серію міфів — про закриття українських підприємств, безробіття та падіння виробництва. Шестирічний досвід опитувань бізнесу дає всі підстави стверджувати, що більшість цих міфів не мають жодного об’єктивного підгрунтя. Факт членства України в СОТ є позитивним, це сприяє та сприятиме українському бізнесу.
Висновки Європейської ради щодо України (повний текст)
Європейська рада погоджує розширення обмежувальних заходів, які будуть спрямовані на компанії, в тому числі з Російської Федерації, які матеріально чи фінансово підтримують дії, що підривають або загрожують суверенітету, територіальній цілісності та незалежності України. Європейська рада доручить Раді ЄС ухвалити необхідні правові інструменти та прийняти рішення до кінця липня щодо першого списку осіб та компаній, в тому числі з Російської Федерації, які будуть включені до нього в рамках посилених критеріїв.
Роз'єднана Європа. Друзі України і друзі Путіна
На переході до третього етапу наполягають Польща, Швеція, Велика Британія та деякі інші країни, але є й ті, що більше проти, ніж за. До таких належать Італія, Болгарія, Люксембург, Кіпр... Враховуючи, що подібні питання в ЄС вирішують одностайно, санкції в разі їх введення повинні стати предметом великого компромісу сторін. Напередодні засідання звучала суперечлива інформація: одні джерела стверджували, що санкції не за горами; інші переконували у зворотному.
Експортери обирають ЄС
Частка країн Європейського Союзу становить 33,5% від загального обсягу українського експорту, тоді як частка трьох країн Митного союзу вже впала до 22,9%. "Зростання українського експорту до ЄС поки важко пояснити самим лише фактом відміни мит Євросоюзом. Як визнає бізнес, поки що він не зміг повною мірою скористатися такими преференціями. Скоріш, варто говорити про то, що, бачачи проблеми на ринках Митного союзу, бізнес поступово переорієнтовується на ринки ЄС, а також інших країн".
Головою МЗС Великобританії став євроскептик-торі
Після відставки міністра закордонних справ Великобританії Вільяма Хейга стало відомо, що на цю посаду був призначений нинішній міністр оборони країни Філіп Хеммонд. Його називають вражаючим виконавцем, який голосував за жорстке скорочення бюджету, підготовку до виходу з Афганістану та програму резервування при Міністерстві оборони, уникнувши уваги з боку преси.
Як виконати Угоду. Відкрита конкуренція та антимонопольне законодавство. ІНФОГРАФІКА
В Україні давно поширена практика накладання необґрунтованих штрафів на українські компанії. Тому в Угоді про асоціацію прописані вимоги щодо вдосконалення антимонопольного законодавства України. У даній інфографіці йдеться про зміни, які стосуються основи основ сучасної економіки – рівних конкурентних умов для всіх учасників ринку.
Приватизація-2014: продати не можна залишити
ЄвроПравда вже ознайомилася з проектом урядової постанови "Про затвердження об’єктів права державної власності, що підлягають приватизації у 2014 році". Зокрема, уряд вирішив додати до списку приватизації 50% акцій "Укрнафти" та 75,2% акцій "Турбоатому". Їхній продаж, сподіваються в Кабміні, додасть державі додатково 13 млрд грн.
Переговори останньої надії
Різні співрозмовники ЄвроПравди свідчать – проведення тристоронніх консультацій з Росією було вимогою низки країн ЄС, які воліють зачекати із ратифікацією Угоди про асоціацію. Їхнім аргументом є побоювання російських захисних заходів щодо українського експорту, що може ще більше дестабілізувати ситуацію на сході України.