Між приниженням і війною: непростий вибір для опозиції Молдови

Вівторок, 26 червня 2018, 14:10 — , Євгеній Шоларь
Фото портала NewsMaker

Молдову лихоманить.

Суд – три інстанції, одна за одною – скасував результати нещодавніх виборів мера столиці, на яких несподівано здобув перемогу один із лідерів опозиції Андрій Нестасе.

Причина для скасування виборів настільки безглузда (фейсбук-пост кандидата в день виборів), що в країні, схоже, просто немає альтернативної оцінки того, що сталося: опозиція та й, власне, представники влади розуміють: йдеться про "телефонне правосуддя".

Річ у тім, що в Молдові восени відбудуться вирішальні парламентські вибори.

Втрата влади в столиці виглядає занадто небезпечно для "господаря країни", олігарха Влада Плахотнюка.

Саме тому команда влади показала: вона багато на що готова, якщо не на все, і навіть скасування виборів є прийнятним варіантом.

ЄвроПравда публікує колонку, підготовлену нашими партнерами з Молдови, порталом NewsMaker, з редакційними правками. І ми продовжимо уважно стежити за подіями в Кишиневі.

* * * * *

Остаточне рішення про скасування результатів виборів мера Кишинева ставить опозицію в складне становище.

Вона змушена обирати: або змиритися з приниженням, показавши слабкість, або передчасно вплутатися в політичну війну за "другорядний" трофей. Будь-яке з цих рішень є ризикованим, адже питання про владу в країні вирішується не в битві за мерію, а на виборах до парламенту.

Оголошене 25 червня рішення Вищої судової палати остаточно скасувати результати виборів у Кишиневі, безумовно, стало викликом для опозиції.

Праві партії "Платформа Гідність і правда" на чолі з Андрієм Нестасе і "Дія і солідарність" Майї Санду у вівторок вранці почали протест біля мерії Кишинева. Мітингувальники перекрили центральну вулицю столиці.

Санду заявила, що лідер Демпартії Влад Плахотнюк оголосив опозиції війну, і закликала до опору диктатурі.

Яким саме буде опір, ще не зрозуміло. Опозиція поки не уточнює, чи є у них план дій.

Зрозуміло одне – влада різко підвищила ставки в політичній грі, захопивши зненацька і опозицію, і західних партнерів, які вже досить різко відреагували на рішення судових інстанцій. Посол Євросоюзу вже заявила, що Молдова "не дотримується взятих на себе зобов'язань у відносинах з ЄС".

Тим часом Плахотнюк, який вважається повновладним координатором не тільки "правлячої коаліції", але й судової системи країни, вкотре показав себе азартним і ризиковим гравцем, готовим демонстративно тестувати перехід "червоних ліній" у відносинах із суспільством, опозицією і з зовнішніми джерелами його легітимності.

 
Протести у Кишиневі
Фото NewsMaker

Нинішня ситуація поставила опозицію перед дилемою.

Один шлях – "втертися" і показати слабкість, демотивуючи тим самим частину протестного ядра – прихильників, які вимагають більш радикальних дій.

Другий шлях – піти за жорстким сценарієм, передчасно вплутавшись у політичну війну без правил, але при цьому – ризикуючи витратити протестний потенціал на "другорядну" мету. Адже сама по собі мерія Кишинева, здавалося б, не є "питанням життя і смерті" ані для влади, ані для опозиції. Ключове питання про владу в країні вирішується не на столичних, а на парламентських виборах.

Опозицію, по суті, запрошують зробити фальстарт.

Шляхів опротестування рішення про вибори в Кишиневі в рамках нинішньої політичної системи немає. І в опозиції це розуміють.

Чи готова протестна опозиція йти до кінця, розуміючи ризики цього шляху?

І чи стануть вкрадені голоси на "другорядних" виборах достатнім мотиватором і генератором здорової злості для її прихильників?

Не менш ризиковані й "проміжні" сценарії. Наприклад, почати протести нон-стоп, з наметами та іншим. В цьому випадку вони повинні будуть тривати до парламентських виборів. Але, з досвіду, такі затяжні маніфестації без активних дій і конкретних досягнень швидше вимотують і демотивують протестний потенціал, аніж накопичують його.

У цьому, судячи з усього, і полягає мета влади – попередити і дезактивувати майбутній, більш небезпечний для них протест, який міг би поставити крапку в питанні про владу в Молдові.

Опозиції запропонували класичний історичний вибір – між приниженням і війною. Чи знайде вона правильний вихід?

Автор: Євгеній Шоларь, NewsMaker

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.