Розрив між північчю і півднем Європи поглибився - Єврокомісія

Середа, 11 червня 2014, 09:55

Інноваційний відрив північних країн-членів ЄС від їхніх південних і східних партнерів може стати причиною поглиблення політичних і економічних протиріч, повідомила Кетрін Дей, генеральний секретар Європейської комісії на презентації доповіді "Європа 2020" в Брюсселі у вівторок, 10 червня.

У доповіді Єврокомісія оцінила країни-члени за їхнім потенційним рівнем продуктивності. Так, було встановлено, що такі країни, як Фінляндія, Швеція, Німеччина, Франція та Сполучене Королівство є набагато більш продуктивними, ніж Румунія, Болгарія, Греція, Італія і Хорватія.

"Я думаю, що цілком ясно, що посткризовий світ вже не буде таким як до кризи", зауважила Дей.  "Ми більш розділені, ніж раніше."

"[Ми повинні] спробувати подолати розрив між центром і периферією", додала вона.

За даними звіту, Фінляндія обігнала Швецію, ставши найбільш конкурентоспроможною країною Європи. Нідерланди, Данія, Німеччина, Австрія, Великобританія, Люксембург, Бельгія та Франція увійшли до десятки країн-лідерів списку. Ірландія, Естонія та Іспанія були 11-13-ми у списку.

За ними слідують Хорватія, Словаччина, Польща, Італія, Кіпр та Латвія. Румунія стала найменш конкурентоспроможною державою в ЄС.

В цілому з точки зору конкурентоспроможності ЄС продовжує відставати від США та інших країн з розвиненою економікою, говориться в доповіді.

"ЄС все більше відстає в глобальному масштабі в будівництві цифрової інфраструктури та інноваційного потенціалу, який дозволив би її економіці розблокувати нові джерела зростання," повідомляється в доповіді.

"Це тривожний сигнал для урядів і бізнесу ЄС. Або ми заохочуємо інновації прямо зараз або ми платимо ціну довгі роки", наголосила Маіре Геоґкехан, єврокомісар з досліджень, інновацій та науки. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.