Прага заблокує кандидатство Албанії

Середа, 11 червня 2014, 11:04

Чехія готова заблокувати рішення про надання статусу кандидати на членство в ЄС Албанії через конфлікт між конгломератом чеських енергетичних заводів ČEZ і албанським урядом, повідомляє чеська преса, цитуючи високопоставлені джерела ЄС.

Торік, Албанія забрала у ČEZ ліцензію. У зв'язку з цим фірма збирається позиватися у Тірані.

На початку червня, Європейська комісія рекомендувала присвоїти Албанії статус кандидата. Саміт ЄС, що відбудеться 26-27 червня, як очікується, ухвалить рішення з цього питання.

За даними джерел Чеського інформаційного агентства (ČTK), Празі не сподобався той факт, що переговори між Албанією і ČEZ у Відні ні до чого не привели. Саме тому нещодавно  Албанія отримала повідомлення про те, що цей спір може вплинути на схвалення її статусу кандидата.

Чехія, як повідомляється, готова блокувати інтеграцію Албанії в ЄС в якості останнього засобу вирішення конфлікту.

Нагадаємо, що у січні 2013 року, албанська  регулятивний офіс відкликав ліцензію ČEZ. ІЯк результат, державний адміністратор був призначений керувати компанією, а ČEZ втратив контроль над дистриб'юторами.

Після цього ČEZ подав в суд на Албанію на підставі Договору Енергетичної Хартії, яка була ратифікована як Чеською республікою та Албанією і встановлює правила захисту міжнародних інвестицій в енергетичній галузі.

Більш детально про надання Албанії статусу кандидата на членство в ЄС читайте на ЄвроПравді

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.