Росія звинуватила Україну в аферизмі через поставки газу з Європи

П'ятниця, 13 червня 2014, 09:37

Глава "Газпрома" Олексій Міллер звинуватив Україну в аферизмі через реверсні поставки газу з Європи. Про це повідомляє Інтерфакс - Україна.

"Реверсні поставки - це напіваферистській механізм. Так званий кільцевої реверс, коли на кордоні України та Польщі, України та Угорщини газ ганяється по колу, всім показується, що фізичні обсяги європейського газу поставляються в Україну, а насправді це російський газ", - сказав Міллер.

У нас пункти здачі нашого російського газу - в Європі, тому такого роду схеми є напіваферистськими, і насправді можуть бути введені обмеження з постачань по такого роду схемах, по такого роду режимах. І про це було заявлено нашим президентом Володимиром Володимировичем Путіним. Це суперечить контрактам, які у нас підписані з Україною ", додав він.

Українська сторона вже встигла заявити, що поставка природного газу з боку країн Європи в Україну абсолютно законна і не суперечить контракту з "Газпромом" і відповідає всім європейським правилам і нормам, повідомив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Те, що ми умовно називаємо" реверсом ", - це фізичні поставки з країн Європи в Україну", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, легальність та прозорість угод з придбання Україною газу в Європі також підтверджується її контрагентами - великими європейськими компаніями, які не пішли б на порушення норм і правил.

"Це питання також детально вивчалося представниками Європейської Комісії, вони дійшли висновку про законність та легальності таких поставок", - додав він.

Нагадаємо, що Україна з листопада 2012 року почала імпортувати природний газ через територію Польщі за домовленостями з компанією RWE Supply & Trading (Німеччина). З квітня 2013 року почалися поставки природного газу з боку Угорщини.

Крім того, з 1 вересня 2014 очікується відкриття словацького реверсного коридору потужністю 27 млн ​​куб. м на добу.

Україна в 2013 році імпортувала з Європи (з боку Польщі та Угорщини) - 2132000000 куб. м природного газу. На адресу "Нафтогазу України" за контрактом з RWE в минулому році було поставлено близько 1 млрд куб. м газу. Крім того, в 2013-му поставки газу з Європи також здійснював приватний енергохолдинг "ДТЕК", який імпортував 0628000000 куб. м газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.