Проблем із транзитом газу через Україну немає - оператор ГТС Словаччини

Понеділок, 23 червня 2014, 11:09

Оператор ГТС Словаччини пiдтверджує вiдсутнiсть проблем iз транзитом газу територiєю України.

Транзит росiйського природного газу до країн Європейського Союзу за тиждень пiсля вiдключення "Газпромом" поставок Українi здiйснюється в нормальному режимi вiдповiдно до номiнацiй, пiдтверджує оператор газотранспортної системи (ГТС) Словаччини Eustream as, повідомляє Інтерфакс.

"Станом на 9:00 за київським часом 23 червня Eustream не зафiксував зниження тиску або зменшення обсягiв газу на компресорнiй станцiї "Велки Капушани" на кордонi з Україною", - йдеться в повiдомленнi словацького оператора.

Зранку 23 червня згідно даних ЦДУ ПЕК, які поширило російське агенство "ИТАР-ТАСС", Україну звинуватили в неправомірному відборі газу з 19 червня. Однак згодом Міністерство енергетики Російської Федерації назвало дані про осідання газу в Україні "технічними перерахунками", передає Українська правда.

"За даними ЦДУ ПЕК, на теперішній час відбору російського газу на території України не зафіксовано. Йдеться про технічні перерахунки", - повідомили "Інтерфакс-АГІ" у прес-службі Міненерго Росії.

Словацький транзитер газу також повідомив, що згiдно з його даними, в останнi днi обсяги транзиту зростають: якщо 16-19 червня добовi номiнацiї становили 105-107,7 млн куб. м, то 21 червня - 124,9 млн куб. м, а 23 червня - 145 млн куб. м, що може бути пов'язано з пiдготовкою "Газпрому" до вiдключення з 24 червня на тимчасовий ремонт "Пiвнiчного потоку".

Як повiдомлялося, "Газпром" з 9:00 за київським часом у понедiлок, 16 червня, припинив постачання газу до України, продовжуючи перекачувати його транзитом через українську ГТС до країн Європи.

З цього дня Eustream розпочало щоденну публiкацiю звiтiв про тиск та обсяги поставок газу на входi до словацької ГТС, зробивши перерву лише на вихiднi. Коли 17 червня на газопроводi "Уренгой-Помари-Ужгород" у Полтавськiй областi стався вибух, основною версiєю якого українська сторона вважає теракт, словацький оператор опублiкував звiти про транзит за кожнi двi години, проте щоразу тиск та обсяги вiдповiдали номiнацiями.

Транзит через компресорну станцiю "Велки Капушани" у 2013 роцi становив у середньому 146,5 млн куб. м на добу, коливаючись у межах вiд 50,3% до 78,9% вiд максимальної потужностi.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.