ЄБА звернулася до президента з проханням доопрацювати законопроект про створення ВЕЗ в Криму

Вівторок, 24 червня 2014, 17:28

Запропонований режим оподаткування та переміщення товарів у законопроекті про створення вільної економічної зони (ВЕЗ) в Криму є неефективним і фактично виключає економічні відносини України з її окупованою територією, вважають експерти компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), повідомляє Інтерфакс.

"Європейська Бізнес Асоціація звернулася з відкритим листом до президента України Петра Порошенка, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, а також до голови Верховної Ради Олександра Турчинова з тим, щоб звернути їхню увагу на цей законопроект і прийняти відповідні заходи для поліпшення його змісту", - зазначено в прес-релізі ЄБА.

В асоціації підкреслюють, що українські бізнесмени зацікавлені у якнайшвидшому налагодженні партнерських відносин зі своїми кримськими колегами і сподіваються на відновлення ефективної господарської діяльності на території Криму і Севастополя найближчим часом, проте для цього необхідно відповідне сприяння з боку держави.

На думку експертів асоціації, законопроект має бути доопрацьований таким чином, щоб в ньому було визначено порядок захисту та гарантування майнових і немайнових прав кримського бізнесу під українською юрисдикцією відповідно до норм українського та міжнародного права, а також порядок державної реєстрації та обліку суб'єктів підприємницької діяльності на тимчасово окупованій території, вчинення інших реєстраційних дій відповідно до українського законодавства.

Депутати також мають передбачити механізм захисту майнових і немайнових прав зареєстрованого на тимчасово окупованій території українського бізнесу, в тому числі шляхом звернення до іноземних судів та забезпечення стягнення боргів та виконання рішень судів.

ЄБА наполягає, що товарам, виготовленим українськими підприємствами на тимчасово окупованій території, повинен надаватися статус товарів українського походження для їхнього безмитного ввезення на територію України. Необхідно також визначити порядок сертифікації вироблених в Криму і Севастополі товарів для їхнього доступу на зовнішні ринки як товарів українського походження.

"Представники компаній-членів асоціації вважають за доцільне виключити з тексту проекту норми, які не мають перспектив практичного застосування (наприклад, норми про "Керуючу компанію") і положення, які безпосередньо не стосуються врегулювання особливостей здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території (наприклад, норми про склад валютних резервів, лотерей чи грального бізнесу)", - зазначено в прес-релізі.

Як повідомлялося, Верховна Рада 19 червня прийняла в першому читанні законопроект № 4032-а "Про податковий і митний контроль у вільній економічній зоні Криму і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.