Українська криза стане основним питанням зустрічі глав МЗС країн НАТО — чиновник

Середа, 25 червня 2014, 08:49

Українське питання стане важливою темою обговорення для міністрів закордонних справ країн НАТО в середу в Брюсселі, повідомив журналістам на умовах анонімності американський офіційний представник, передає Інтерфакс.

Він підкреслив, що глави МЗС "дуже серйозно сфокусуються на питанні про ситуацію в Україні".

За його словами, на зустрічі обговорюватиметься проблема реалізації мирного плану президента України Петра Порошенка, "зусилля щодо припинення вогню, а також щодо переговорів зі східними гравцями".

Коментуючи прохання України до НАТО про надання допомоги, чиновник зазначив: "Україна традиційно є одним із найактивніших партнерів НАТО. Вона робить внесок у кожну окрему місію НАТО. І зараз вона просить про надання їй союзницької підтримки з відновлення власної безпеки в світлі подій, що відбуваються".

Як повідомляють ЗМІ з Брюсселя, держсекретар США Джон Керрі зустрінеться там з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним.

На Заході позитивно оцінили рішення президента РФ Володимира Путіна про відкликання дозволу на використання російської армії на території України. Разом з тим, Сполучені Штати та ЄС вимагають від Росії конкретних кроків у цьому напрямку.

Російське керівництво має реально продемонструвати прагнення до вирішення кризи в Україні, заявила у вівторок, 24 червня, постпред США при ООН Саманта Пауер.

"Ми вітаємо більш примирливу риторику, до якої в останні дні перейшов президент Путін, проте ці слова повинні супроводжуватися реальними змінами на місці подій", — сказала вона на засіданні Ради безпеки ООН.

Про те, що адміністрація США очікує від російської сторони конкретних дій, спрямованих на деескалацію української кризи, заявив пізніше у вівторок представник Білого дому Джош Ернест.

"Зараз ми, як і раніше, вітаємо будь-які кроки РФ з припинення кризи в Україні. Це стосується і звернення президента Путіна до Ради Федерації щодо скасування дозволу на використання російських збройних сил в Україні. Ми також схвалюємо рішення сепаратистів про припинення вогню. Закликаємо їх дотримуватися цього рішення", — сказав він на брифінгу у Вашингтоні.

Водночас Ернест зазначив: "США, як і раніше, стурбовані присутністю російських військових на кордоні з Україною, підготовкою важкого озброєння, яке, на нашу думку, призначається для сепаратистів. Відведення цих сил від кордону, припинення підтримки сепаратистів, заклик до дотримання припинення вогню і до припинення сепаратистами опору — все це було б чітким сигналом того, що Росія зацікавлена ​​в дипломатичному вирішенні кризи".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.